De perfecte bedrijfsnaam bedenken – hoe doe je dat?

Hallo (aanstaande) ondernemer! Ben jij bezig met je bedrijfsnaam bedenken? Een unieke, duidelijke, inspirerende bedrijfsnaam?

Namen bedenken voor dingen (bedrijven, programma’s, producten, cursussen) is een van mijn favoriete activiteiten met klanten. Je kunt er je hele visie en creativiteit in kwijt.

Het kan ook stressvol zijn om je bedrijfsnaam te bedenken. Oneindig lang piekeren of simpelweg geen inspiratie. En daarom ga ik je in deze blog helpen om creatieve ideeën voor je bedrijfsnaam te verzinnen en de beste bedrijfsnaam te kiezen!

In deze blog leg ik je eerst uit welke namen je bedrijf eigenlijk nodig heeft. Daarna ga ik in op verschillende concepten die je kunt gebruiken voor je naam. En tenslotte geef ik je een stappenplan om jouw unieke bedrijfsnaam te verzinnen die perfect aansluit bij jou en de missie van je bedrijf.

En om je te helpen ook echt actie te ondernemen, heb ik een gratis downloadbaar werkboek voor je gemaakt, dat je helpt om het stappenplan door te nemen.

Download je gratis werkboek Bedrijfsnaam Bedenken

Daar gaan we!

Welke namen heeft een bedrijf allemaal nodig?

Je bedrijf heeft verschillende namen nodig:

  • Je bedrijf heeft ten eerste natuurlijk een bedrijfsnaam nodig, dat is de officiële naam, die ingeschreven is bij de Kamer van Koophandel.
  • Je bedrijf kan ook een of meer handelsnamen hebben, dat zijn aanvullende namen die je kunt gebruiken. Dat is bijvoorbeeld handig als je meerdere “takken” hebt in je bedrijf. Dit is niet verplicht en deze namen kun je altijd nog later toevoegen.
  • Een of meer domeinnamen.
  • Namen voor je social media kanalen.
  • Eventueel namen voor je producten, diensten, cursussen, programma’s etc. Ik ga in deze blog niet in op deze laatste namen, wel op de bedrijfsnaam, handelsnaam, domeinnaam en social media kanalen.


Wat zijn de kenmerken van de perfecte bedrijfsnaam?

Voordat we ingaan op het bedenken van een bedrijfsnaam, gaan we eerst kijken naar hoe de juiste bedrijfsnaam eruitziet.

De perfecte bedrijfsnaam is:

  • Makkelijk te onthouden. Een gedenkwaardige bedrijfsnaam helpt je om gratis mond-tot-mondreclame te krijgen. Een makkelijk te onthouden naam zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat mensen jouw bedrijf onthouden nadat ze erover hebben gehoord in een podcast, op social media of bijvoorbeeld op tv.
  • Makkelijk te spellen. Mensen kunnen je online vinden via een zoekopdracht als je bedrijfsnaam makkelijk te spellen is. En spraakassistenten zoals Siri zouden de naam ook moeten kunnen begrijpen, aangezien gesproken zoekopdrachten in rap tempo de manier overnemen waarop mensen naar bedrijven zoeken!
  • Perfect voor jouw doelgroep. Het maakt niet uit of je vrienden de naam haten of belachelijk vinden, als je ideale klanten er maar een klik mee hebben.
  • Toekomstbestendig. Wat is jouw visie voor de toekomst? Welke producten of diensten zie je jezelf over 5 jaar aanbieden? Kies een bedrijfsnaam die ook over vijf jaar nog past bij wat je wil doen, zodat je niet veel tijd en energie stopt in het bouwen van een merk, dat over een aantal jaren weer anders gaat heten.
  • Spreekt voor zich. Een goede naam geeft in ieder geval een indicatie van waar jouw bedrijf voor staat. Maak het dus niet tè fancy of cryptisch, maar zorg dat mensen snappen wat je ongeveer doet, als ze de naam horen.

Ik raad je aan om eerst aan de slag te gaan met ideeën voor je bedrijfsnaam te bedenken en ze dan pas te evalueren volgens deze criteria. Ik geef je hieronder een concreet stappenplan voor het bedenken van je bedrijfsnaam.

Concepten die je kunnen helpen met je bedrijfsnaam bedenken

Vraag je je af: hoe ga ik nu in hemelsnaam een leuke en unieke bedrijfsnaam bedenken? Dat kan ik mij voorstellen. Het helpt mij altijd als ik een aantal kapstokken heb om te gaan beginnen met ideeën verzinnen. Richtingen waar je in kan denken.

Om je daarbij te helpen, leg ik hieronder mogelijke bedrijfsnaam-concepten uit die je kunt gebruiken, beginnend bij super beschrijvend (en wellicht een beetje saai) tot super creatief en uniek (en wellicht niet zo makkelijk te begrijpen).

Welke concept voor jou het beste werkt, hangt af van je branche, je soort klanten en je persoonlijke voorkeur. Je kunt je bijvoorbeeld voorstellen dat in de juridische branche andere namen gangbaar zijn als in de kroegenwereld. En dat je als je kinderen als doelgroep hebt ook weer een andere naam kunt kiezen dan als je criminelen als doelgroep hebt. En als jij als persoon grondig en serieus bent, dan kies je wellicht voor een heel andere naam, dan als jij als persoon een creatief, informeel type bent.

Ik deel alle concepten met je, zodat je kan kijken welke je het meest aanspreekt.

Hier is een overzicht van naamgevingsconcepten die je kunt gebruiken om je perfecte bedrijfsnaam te bedenken:

  • Beschrijvend. De naam beschrijft wat het bedrijf doet. Nederlandse Spoorwegen. Belastingdienst. Diapers.com. Meteen duidelijk wat het product is, toch? Echt spannend en onderscheidende zijn deze namen vaak niet. En je loopt de kans loopt dat een of meer concurrenten een vergelijkbare naam hebben. Daarnaast zijn dit soort namen lastig te beschermen en zijn de domeinnamen vaak al bezet. En eventuele toekomstige werkzaamheden worden wellicht niet afgedekt door de bedrijfsnaam.
  • Lokaal / geografisch, zoals Champagne, de wijn. Dit concept werkt goed voor lokale bedrijven of lokale producten.
  • Achternaam, naam zakenpartners of gewoon je eigen naam. Dit is heel gebruikelijk voor coaches, consultants, juridische kantoren, dokterspraktijken etc.
  • Een associatie of variatie op een woord of naam dat jouw bedrijf beschrijft. Een USP van je product (Uber), een werkwoord dat je met jouw bedrijf associeert (PingPong voor een chat applicatie) een karakter uit een boek of mytologie (Nike) dat je met jouw bedrijf associeert. Vrij associëren en brainstormen! Het voordeel van deze namen is dat ze origineel zijn, energiek en dat het makkelijker is om een domeinnaam te vinden en de naam te beschermen. Het is voor een klant lastiger om in een keer te begrijpen wat het bedrijf doet.
  • Een beschrijving van je doel, een naam die beschrijft wat het doel is van je bedrijf. De afvalschool. De eerlijke groenteboer.
  • Een beschrijving van je purpose. Save the children!
  • Super creatief, zoals een bestaand woord in een totaal andere context (bekend voorbeeld: Apple). Of een verzonnen woord.
  • Compleet verzonnen naam. De naam is leuk en spannend, blijft goed hangen bij klanten, maar heeft niets te maken met wat het bedrijf doet. Deze namen zijn het creatiefst, het is relatief makkelijk om een domeinnaam erbij te vinden, maar de link met het product is zwak. Het zal daarom vaak meer marketing inspanning kosten om je merk onder de aandacht te brengen.

Hoe origineler en anders de naam, hoe groter de kans dat de domeinnaam nog beschikbaar is en dat de naam beschermd kan worden. Maar ook hoe minder duidelijk het voor een klant is wat het bedrijf doet…

Bedrijfsnaam generator en 5 andere tools voor inspiratie

Bedrijfsnaam generator tools

Een bedrijfsnaam generator is een tool die voor jou potentiële bedrijfsnamen verzint. Hoewel ik niet 100% zou leunen op zo’n generator, is het wel een leuke manier om aan ideeën te komen! Hier zijn een aantal bedrijfsnaam generator tools:

Nog meer nuttige tools voor het bedrijfsnaam bedenken

Een verdere creativiteitsboost nodig? Hier zijn nog vijf tools om je te helpen creatief te worden:

  1. Een tool voor om alternatieve domeinnamen te vinden als jouw ideale domeinnaam al bezet is (en geloof me, dat gaat helaas vaak gebeuren)…
    Panabee is een tool die namen en domeinnamen genereert op basis van een beschrijving van enkele woorden. Deze tool is perfect wanneer je de grootste MEH ervaart die elke nieuwe ondernemer zal meemaken: je hebt de perfecte bedrijfsnaam bedacht, maar de domeinnaam is bezet. AAAAAHHHH. Deze tool voor bedrijfsnamen helpt je bij het vinden van alternatieve domeinnamen. Het controleert ook automatisch welke domeinen nog beschikbaar zijn! Erg handig als je op zoek bent naar een domeinnaam:
  2. Een synoniemenlijst, oftewel een thesaurus of synoniemengenerator. Deze helpt je om allerlei alternatieven te vinden voor woorden. Ik gebruik het ook om namen te bedenken voor blogposts, Facebook-groepen enz., wanneer ik minder gebruikelijke synoniemen wil vinden. Absoluut een onmisbare tool voor bedrijfsnamen!
  3. Een mindmap-tool om je te helpen al je ideeën te ordenen. Met een mindmap ga je op een geordende manier je ideeën rangschikken. Je kan dit natuurlijk op papier doen, maar er zijn ook handige tools voor, zoals MindMeister.
  4. Leer van de grote namen… Hier is een lijst met 100 beroemde bedrijven, hun namen en hun logo’s. Deze bedrijven hebben waarschijnlijk miljoenen betaald aan allerlei bureaus om hun bedrijfsnaam te verzinnen, dus je kunt er maar van leren hihi. Kopieer echter NOOIT ideeën, want we willen natuurlijk wel uniek zijn.

Stappenplan bedrijfsnaam bedenken

1.    Bepaal je bedrijfsdoel en je kernwaarden voordat je start met je bedrijfsnaam bedenken

De ideale bedrijfsnaam sluit perfect aan bij de purpose en de kernwaarden van je bedrijf. Pas als je deze bepaald hebt, kun je de perfecte bijpassende naam verzinnen. Ik raad je dus aan om eerst goed stil te staan bij wat je wil bereiken met je bedrijf en waar jouw bedrijf voor staat. Je kunt voor het bepalen van je kernwaardes bijvoorbeeld deze lijst gebruiken.

2.    Creatief! brainstorm in de diverse categorieën

Organiseer een brainstorm met als doel je bedrijfsnaam te bedenken (met je business partners, als je die hebt, of bijvoorbeeld met vrienden, of familie, als je alleen werkt). Neem als uitgangspunt je purpose en kernwaarden uit stap 1 en verzin namen in de diverse categorieën (zie de bijlage). Sommige categorieën vallen wellicht al meteen af, omdat ze niet bij je bedrijf passen.

Een goede manier om tot meer namen te komen is associëren met een mindmap.

3.    Evalueer, associeer en combineer

Nadat je je eerste lijst aan bedrijfsnaam ideeen hebt gevonden, kun je hier verder op gaan borduren. Dit kun je doen door je ideeen te pakken, te combineren en te associeren (verder te denken).

Hier zijn een aantal voorbeelden van manieren waarop je kunt combineren en associeren. Je kunt de bedrijfsnaamideeën die je in stap 2 hebt verzonnen zo verder uitbreiden. Je kunt natuurlijk ook op allerlei andere manieren combineren, deze voorbeelden geven je wellicht ideeën:

  • Maak een hippe variant op een beschrijvende naam. NetFlix is bijvoorbeeld een samentrekking van net (internet) en flicks (slang voor film).
  • Combineer een lokale met een beschrijvende naam. Brabantse Energie Maatschappij.
  • Maak een grappige / hippe spelling van een woord. Google is een variant van googolplex (een 1 met 100 nullen erachter), wat staat voor de enorme hoeveelheid informatie die Google inzichtelijk wil maken.
  • Een associatie van een lokale naam. Amazon, de grootste rivier ter wereld, staat voor Amazon’s missie om de grootste boekhandel ter wereld te worden.
  • Vertaling van een doel. Adyen (een groot Nederlands betaalplatform) betekent “start all over again” in het Surinaams en staat voor hun doel om de betaalindustrie te vernieuwen.
  • Een afkorting van bijvoorbeeld een beschrijvende naam. Denk aan KLM of ABP. Dit soort afkortingen zie je overigens vaker bij grote bedrijven dan bij startende ondernemers
  • Een woord +ify. Shopify. Spotify.

4. Evalueer en kies de beste opties

Maak een shortlist van de ideeën die je het best bevallen. Belangrijk bij het evalueren :

  • Sluit de naam aan bij bedrijfsdoel en kernwaarden?
  • Hoe makkelijk / moeilijk is de naam te marketen?

Kies de beste 5 a 10 namen en associeer verder. Ook kun je namen uit de verschillende categorieën combineren (zie de bijlage 1 voor voorbeelden).

Evalueer dan opnieuw en kies de 5 namen of naam concepten die je het meest aanspreken.

5.    Check beschikbaarheid van de overige namen

Nu is het tijd om te controleren of de namen ook beschikbaar zijn.

Je kunt de volgende stappen nemen:

  • Is je gewenste naam nog beschikbaar als domeinnaam?
    Een van de lastigste onderdelen van het kiezen van een goede bedrijfsnaam is de beschikbaarheid van de bijpassende URL. Je kunt het zo gek niet bedenken, of iemand heeft de URL al geclaimd. Het is daarom belangrijk om tijdens de brainstorm over je bedrijfsnaam te controleren of de domeinnaam die je in gedachten hebt nog beschikbaar is. Als je wil controleren of een domeinnaam nog beschikbaar is, ga dan naar www.whois.com en tik de domeinnaam in. Vervolgens krijg je te zien of je domeinnaam nog te koop is, en zoniet, welke alternatieve namen er wel beschikbaar zijn. Een domeinnaam eindigend op .com of .nl heeft de voorkeur boven bijvoorbeeld .net of .info, zeker als je een commerciële doelstelling hebt met je bedrijf.
  • Zijn de bijbehorende social media kanalen nog beschikbaar?
    Als je actief wil gaan zijn op social media (en wie wil dat niet), controleer dan ook of de social media kanalen nog beschikbaar zijn. Een variant op de domeinnaam is vaak een prima alternatief, mocht je voorkeurs kanaalnaam niet meer beschikbaar zijn.
  • Is je naam wel uniek?
    Je handelsnaam moet uniek zijn en niet verwarrend werken met andere, bestaande handelsnamen. Het gaat dan om een identieke naam of een zeer sterk lijkende naam van een bedrijf dat in dezelfde branche werkzaam is als jouw bedrijf en/of in dezelfde locatie (vooral relevant bij een lokale onderneming, zoals een restaurant of kapper).
    Je kunt controleren of er bestaande bedrijven in Nederland of Belgie zijn, die een vergelijkbare naam hebben en vergelijkbare werkzaamheden doen met dit handige stappenplan op de website van de kamer van koophandel. De kamer van koophandel geeft ook gratis advies in geval van twijfel over of je handelsnaam teveel op die van een ander lijkt.
    Tenslotte is het ook handig om je naam even te googlen. Wie weet is er wel een recent enorm schandaal geweest bij een bedrijf met een vergelijkbare naam… 
  • Maak je inbreuk op bestaande merknamen?
    Voordat je je naam en domeinnaam registreert, is het ook verstandig te controleren of er al een bestaand merk bestaat met dezelfde naam in dezelfde branche, waarop je inbreuk maakt. Dit kun je controleren bij het Bureau of Intellectual Property. Bestaande merknamen zijn op zich geen probleem, mits ze in een andere branche actief zijn dan jij.

6.    Test de bedrijfsnaam(ideeën) met je doelgroep

Met het overgebleven lijstje van namen kun je vervolgens een test gaan doen. Het mooiste is om te testen met een groep potentiële klanten die voldoen aan jouw profiel van perfecte klant.

Je kunt testen:

  • Wat vinden klanten van de naam? Welke associaties hebben ze ermee? Sluit dit aan bij jouw purpose en kernwaarden?
  • Welke naam vinden ze het beste passen en waarom?

7.    Doorloop de checklist en kies!

Als je een naam gevonden hebt die voldoet aan alle eisen van een domeinnaam EN die je getest hebt met klanten, dan kun je nog deze checklist voor bedrijfsnamen doornemen:

  • Is je naam beschikbaar als domeinnaam? Dit kan super frustrerend zijn, het lijkt alsof ALLE domeinnamen die je kunt bedenken al verkocht zijn. Dus alsjeblieft, alsjeblieft, besteed niet te veel tijd aan brainstormen zonder te controleren of de domeinnaam nog beschikbaar is… Je kunt whois.com gebruiken om de beschikbaarheid te controleren.
  • Zijn de social media kanalen nog beschikbaar? Als online bedrijf moet u de socialemediakanalen claimen op hetzelfde moment dat je je naam claimt. Als de namen van de social media kanalen al in gebruik zijn, dan is een variatie op de naam een goed alternatief.
  • Is je naam uniek en geen handelsmerk? Je kunt niet dezelfde bedrijfsnaam gebruiken als iemand anders in je dezelfde branche in hetzelfde land.
  • Google de naam en zorg ervoor dat er niets vreemds opduikt! Je wilt niet dat je gloednieuwe bedrijfsnaam lijkt op een bedrijfsnaam die net door een enorm schandaal is gegaan…

Heel veel succes met het bedrijfsnaam bedenken en kiezen! Vergeet niet hieronder je werkboek te downloaden:


Meer leren van mij?



En als je klaar bent voor meer hulp, dan zijn hier 4 manieren hoe ik je kan helpen:

1) Luister naar de ‘Online Marketing Met Impact Podcast.’

Elke week zijn er nieuwe aflevering over online ondernemen, social media, content en zichtbaarheid. Je kunt hier luisteren.

2) Volg mij op Instagram

Kom langs, stel vragen, en leer van mijn content en video’s. Hier vind je mij elke dag

3) Boek jouw gratis impact-sessie

In deze gratis sessie van 45 minuten kijken wij samen naar waarom het nog niet stroomt in jouw bedrijf. Na de sessie heb jij duidelijkheid over waar je op kunt gaan focussen in de komende maanden om sneller meer resultaten te halen!

4) Werk samen met mij als je coach

We kunnen op verschillende manieren samenwerken, altijd met als doel jouw bedrijf sneller, makkelijker en fijner te laten groeien. Lees hier alles over hoe je met mij kan samenwerken als jouw business coach. Of koop hier de Masterclass “Creatief met ChatGPT”.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Paulien Pierik Business Coach Eindhoven

Paulien Pierik

Hoi, ik ben Paulien Pierik, business coach voor coaches en online ondernemers.

Ik help klanten van over de hele wereld met hun zichtbaarheid en content, zodat ze sneller kunnen groeien, op een eerlijke en authentieke manier.

Ik focus mij hierbij steeds meer op het inzetten van AI voor content en zichtbaarheid.

Recente berichten