Besluiten nemen als ondernemer
| | |

Betere besluiten nemen als ondernemer met 5 simpele regels

Als ondernemer moeten we elke dag ZO VEEL beslissingen nemen, zeker als we geen (groot) team hebben.
Microbeslissingen of levensveranderende beslissingen.

Maar hoe neem je nou eigenlijk goede besluiten?

Hier zijn 5 regels / methoden die je kunt gebruiken om besluiten te nemen als een CEO:

 1. Gebruik de regel: IN GEVAL VAN TWIJFEL NIET DOEN!
  Deze regel is vooral waardevol als het gaat om inhuren (een team inhuren, personeel inhuren, een freelancer inhuren, een dienstverlener inhuren, een coach inhuren, een zakenpartner inhuren enz). Als je een onderbuikgevoel hebt als je nog in de “matchmaking fase” zit dat er iets niet klopt en dat je niet 100% overtuigd bent of er een match is, neem deze persoon dan niet aan. Hele simpele regel, maar dit voorkomt je ZOVEEL gedoe!
 2. Wat vertellen de cijfers je?
  Ik raad je altijd aan om een ​​business case te maken voor elke belangrijke beslissing die je wilt nemen. Stel je wilt een online cursus lanceren. Doe dat dan niet alleen omdat je intuïtie je dat zegt, maar reken het eens helemaal na! Hoeveel mensen zou je nodig hebben in je cursus voor de prijs die je in gedachten hebt. En hoeveel leads heb je nodig om dat aantal mensen in je cursus te bereiken. En wat betekent dat dan voor je marketing? Zonder cijfers stort je je misschien in een avontuur dat achteraf onhaalbaar blijkt.
 3. Slaap er een nachtje over
  Dit is mijn favoriete regel voor het nemen van beslissingen. Vooral als je superveel ideeën hebt zoals ik. Slaap er een nachtje over en een dag later is het idee misschien niet meer zo heel handig / fantastisch.
 4. Wat zou …. [vul je tegenpool in] beslissen?
  Oh deze is zo zo zo goed 🤩! Denk aan iemand die totaal het tegenovergestelde is van jou en vraag je af wat diegene zou besluiten. Ik rapporteerde toen ik net als CEO begon aan een Duitse board chairman genaamd Wolfgang. En ik vroeg mezelf steeds “wat zou Wolfgang doen?”. Niet omdat Wolfgang nou zulke goede besluiten nam, maar omdat het me enorm hielp om totaal andere opties te overwegen.
 1. Begin with the end in mind.
  Als je Stephen Covey leest, dan ken je deze. Houd altijd het einddoel voor ogen. En als je een beslissing moet nemen, stel jezelf dan de vraag: brengt deze beslissing mij 1 stap dichter bij mijn einddoel? Zo niet, dan is het niet de juiste beslissing!

Jaja dat was het, 5 manieren om beslissingen te nemen zoals een CEO! Laat me weten welke regel nieuw voor je was, en laat het me ook weten als je meer voorbeelden wilt of als je een specifieke beslissing hebt die je moet nemen, dan denk ik graag mee!

ps. Ik bied CEO-mentoring aan ondernemers die hun CEO-vaardigheden naar een hoger niveau willen tillen. We kunnen bijvoorbeeld werken aan je strategisch denken, besluitvorming, het inhuren van een team, systemen, financiën en alle andere aspecten van hoe u in uw CEO-schoenen stapt. We komen twee keer per maand bij elkaar om de strategie te bepalen. Stuur me een DM op instagram als je meer wilt weten!

ps2. wat vind je van de foto die ik nam toen ik dit bericht op social wou posten? Ik ben gewoon gephotobomed hahahaha.

Similar Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *