Aan de slag met ChatGPT? Download hier je Gratis ChatGPT Kickstart Kit 

ChatGPT gratis of betaald? Wat is beter voor ondernemers?

Vraag jij je af of de betaalde versie van ChatGPT de moeite waard is of dat je net zo goed de gratis versie kunt blijven gebruiken? Wil je weten wat de verschillen zijn tussen de gratis en de betaalde versie van ChatGPT? Dan is deze blog voor jou!

Is ChatGPT gratis?

Ja, er is een gratis versie van ChatGPT beschikbaar en die werkt verbazingwekkend goed. Je kunt ChatGPT gratis gebruiken op je desktop in de browser. Daarnaast kun je een gratis ChatGPT app downloaden voor Apple en Android.

Er is echter ook een betaalde versie. In deze blog ga ik in op de vraag wat het verschil is tussen de gratis versie van ChatGPT en de betaalde versie (ChatGPT Plus) en of de betaalde versie het geld waard is.

Ik ga daarbij vooral in op de vraag of ChatGPT Plus, dus de betaalde versie van ChatGPT het geld waard is voor ondernemers die ChatGPT willen inzetten in hun marketing, content en strategie.

Hoeveel kost ChatGPT Plus?

ChatGPT plus kost $20 exclusief btw per maand. De prijs voor ChatGPT PLUS is dus ongeveer 22,50 euro inclusief BTW per maand. De BTW is aftrekbaar voor ondernemers. 

Je kunt per maand betalen en opzeggen. En als je binnen de eerste 14 dagen opzegt, dan krijg je zelfs je geld terug, je kunt ChatGPT zo dus risicoloos proberen! Hier lees je hoe dat werkt.

Om ChatGPT Plus te kopen heb je trouwens een creditcard nodig.

Is ChatGPT plus het geld waard?

Als je mijn mening wil weten over of de betaalde versie van ChatGPT het geld waard is, dan is mijn antwoord: Ja, absoluut, MITS jij een actieve gebruiken van ChatGPT bent, die 100% gebruik wil maken van de kracht van AI, bijvoorbeeld in je marketing.

Ik zal hieronder dieper ingaan op waarom ik je de betaalde versie van ChatGPT aanraad als ondernemer.

Verschillen ChatGPT gratis of betaald

Wat is het verschil tussen de gratis en betaalde versie van ChatGPT?

Heel kort gezegd is de betaalde versie van ChatGPT beter beschikbaar, slimmer, preciezer en correcter. Daarnaast heeft hij allerlei aanvullende functionaliteiten.

Er komen betere antwoorden uit, ze zijn relevanter, meer toegespitst op jouw situatie, makkelijker te begrijpen en nuttiger.

Daarnaast zijn er nog een aantal verschillen, ik ga hieronder dieper op elk van deze verschillen in:

– De betaalde versie is slimmer en geeft betere antwoorden

– De betaalde versie kan langere teksten verwerken

– De betaalde versie vliegt veel minder vaak uit de lucht

– De betaalde versie kan op het web en heeft plugins

– De betaalde versie kan plaatjes en PDFs verwerken

– De betaalde versie kan plaatjes maken

– In de betaalde versie kun je je eigen chatbot maken (dit heet GPTs)

De betaalde versie van ChatGPT is nieuwer en veel beter.

De gratis versie van ChatGPT gebruikt GPT-3.5. De betaalde versie biedt ook de mogelijkheid om GPT-4 te gebruiken. Sinds november 2023 zelfs GPT-4 turbo. Dat getal (4 of 3.5) staat voor de versie. Hoe hoger het nummer, des te beter en verder ontwikkeld de versie.

En GPT-4 is echt HEEL veel beter dan 3.5. Dat komt onder andere hierdoor doordat GPT-4 is getraind met heel veel meer data. Daardoor kan hij veel meer connecties maken en daardoor kan hij veel slimmere dingen bedenken en klinkt hij meer echt als een mens.

GPT-4 turbo geeft betere antwoorden:

 • kan complexere dingen doen, zoals complexere opdrachten verwerken, ingewikkeldere input verwerken, meer data aan elkaar knopen. 
 • geeft preciezere antwoorden, ze passen beter bij wat je vraagt.
 • geeft minder vaak onzin antwoorden en vliegt minder vaak uit de bocht.
 • beter jouw schrijfstijl overnemen.
 •  

De nadelen van GPT-4:

   • je mag op dit moment maar 50 vragen per 3 uur eraan stellen.

  • de antwoorden verschijnen vrij traag ivm versie 3.5.
   
   De betaalde versie heeft een groter geheugen / capaciteit om woorden te verwerken

  GPT-4 kan meer woorden onthouden en verwerken dan GPT 3.5. Zo kun je aan GPT-4 ongeveer 25.000 woorden geven die hij kan verwerken, terwijl dat bij 3.5 maar ongeveer 8.000 is. Bij GPT-4 turbo is dat zelfs 100.000 woorden. Dat betekent dat je teksten zo lang als wel 300 bladzijdes kunt uploaden in ChatGPT!

  Dit is fijn als je bijvoorbeeld grote stukken tekst wil laten reviewen of stukken van een website.

  Ook kun je zo langer doorchatten voordat ChatGPT de kluts kwijtraakt.

   

  De betaalde versie gaat veel minder vaak down bij drukte

  Als je de gratis ChatGPT gebruikt, dan heb je waarschijnlijk al gemerkt dat in de middag ChatGPT het vaak niet doet.

  Met de betaalde versie is dit veel en veel beter.

   

  De betaalde versie van ChatGPT heeft plugins en kan op internet.

  Sinds een tijdje bestaat er een plugin-store voor ChatGPT, waarin je allemaal handige toevoegingen aan ChatGPT kunt downloaden. Zo zijn er bijvoorbeeld plugins waarmee je wat je maakt in ChatGPT heel handig in een Word file of powerpoint zet, plugins waarmee je AI tools kunt zoeken, plugins waarmee je prompts kunt opslaan en nog veel meer. Die plugins werken alleen in de betaalde versie van ChatGPT.

  Ook kan de betaalde versie van ChatGPT simpele dingen opzoeken op het internet. Het is echter niet zo dat de betaalde versie van ChatGPT daardoor alles wat op internet staat ook weet, hij kan alleen bepaalde data opzoeken.

  Ik vind plugins en internet toeging een leuke toevoeging aan de betaalde versie, maar het zou voor mij geen reden zijn om te zeggen: je moet echt de betaalde versie nemen. Dat zijn de overige voordelen die ik hierboven noemde wel.

   

  GPT-4 kan nu ook plaatjes maken!

  In de betaalde versie van ChatGPT kun je nu afbeeldingen maken. Je zegt dan tegen ChatGPT wat je voor afbeelding wil zien en ChatGPT maakt een plaatje voor je! Hiervoor gebruikt ChatGPT Dall-E-3.

   

  ChatGPT Plus kan bestanden lezen

  Je kunt in ChatGPT Plus afbeeldingen, Excel sheets en PDFs uploaden. Zo kun je bijvoorbeeld aan ChatGPT vragen: dit ligt er in mijn koelkast, wat kan ik daarmee maken? Ook kun je ChatGPT vragen om een concurrentie-analyse te maken op basis van bijvoorbeeld een jaarverslag van je concurrent.

  In GPT-4 turbo kun je je eigen chatbot maken

  Je kunt in de betaalde versie nu je eigen chatbot maken: een aangepaste versie van ChatGPT voor een specifiek doel. Je kunt deze voor jezelf gebruiken, bijvoorbeeld door hem te trainen met alle kennis over je bedrijf, maar je kunt hem ook aan klanten beschikbaar stellen. In december 2023 kun je hem zelfs publiceren in een GPT store!

   Je hoeft hier niet voor te kunnen programmeren (zoals bij de API wel nodig is). 

  Advies voor ondernemers: ChatGPT gratis of betaald?

  Als je nog twijfelt tussen de gratis versie van ChatGPT en ChatGPT Plus, dan is mijn advies: als je echt aan de slag wil met ChatGPT in je bedrijf, dan raad ik je 100% de betaalde versie aan!

  Je kunt het dus gratis proberen en het beste advies dat ik je kan geven is om het te testen, dan kun je zelf het verschil ervaren en bepalen of jij dat de $20 per maand waard vindt!

  ChatGPT Plus Kopen (de betaalde versie van ChatGPT)?

  Je kunt de betaalde versie van ChatGPT op de ChatGPT website kopen. Dit zijn de stappen die je kunt zetten om ChatGPT te kopen:

    1. Log in bij je gratis account
    2. Klik in het menu linksonderaan op je naam.
    3. Ga dan naar “Upgrade to Plus” (bij het gele “NEW” icoontje), zoals je hier beneden in het plaatje ziet

   3. Klik vervolgens op “upgrade plan” in de pop-up die je dan krijgt.

   4. Reken af met een creditcard.

   Tadaaa, je bent klaar met ChatGPT kopen en nu kun je gebruik maken van alle betaalde functionaliteiten.

   Hoeveel kost ChatGPT Plus?

   ChatGPT plus kost $20 excl btw per maand. Dat is ongeveer 22,50 euro incl BTW per maand. Zeker het geld waard als je kijkt hoeveel sneller, beter en creatiever je aan de slag kunt met ChatGPT!

    

   Alles leren over ChatGPT voor ondernemers?

   In de AI Content Club leer ik je hoe je ChatGPT (en andere AI tools) inzet voor betere, creatievere content en hoe je hiermee veel tijd kunt besparen. Hier lees je alles over de AI Content Club. Je kunt al lid worden vanaf 9 euro per maand

   2 Responses

   Leave a Reply

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

   blank

   Koop de “Creatief met ChatGPT” training voor maar 15 euro excl BTW

   Paulien Pierik Business Coach Eindhoven

   Paulien Pierik

   Hoi, ik ben Paulien Pierik, business coach voor coaches en online ondernemers.

   Ik help klanten van over de hele wereld met hun zichtbaarheid en content, zodat ze sneller kunnen groeien, op een eerlijke en authentieke manier.

   Ik focus mij hierbij steeds meer op het inzetten van AI voor content en zichtbaarheid.

   Recente berichten