Aan de slag met ChatGPT? Download hier je Gratis ChatGPT Kickstart Kit 

Google en AI – dit zijn de laatste ontwikkelingen

Deze week vond de jaarlijke I/O conference van Google plaats. Dit is een conferentie voor ontwikkelaars, waarin Google nieuwe projecten, functionatliteiten en wachtlijsten laat zien. Dit jaar ging heel veel op deze conferentie natuurlijk over AI.

Ik wil in deze blog de belangrijkste ontwikkelingen die Google op deze conferentie gepresenteerd heeft, die relevant zijn voor online ondernemers die AI willen gebruiken voor hun marketing en content, met je delen.

Voordat we ingaan op de ontwikkeling, eerst even een lijst van de verschillende tools en namen die Google allemaal door elkaar gebruikt…

Welke Google AI tools zijn er allemaal?

 • PaLM-2 is het large language model van Google. Een large language model is een type kunstmatige intelligentie (AI) die is getraind om menselijke taal te begrijpen, te genereren en te manipuleren. Dit is een alternatief voor GPT-4, dat gebruikt wordt door OpenAI. Je kunt het large language model zien als de motor die je nodig hebt om iets met AI te doen.
 • Bard is de chatbot van Google, die gebruik maakt van het PaLM large language model. Bard legt als het ware een schil om PaLM-2 heen, die zorgt ervoor dat je via een chat-interface met PaLM kunt praten en bijvoorbeeld niet hoeft te kunnen programmeren. Bard is een concurrent van ChatGPT.
 • Duet AI is de toepassing van Google AI in de Google Workspace, die ook een schil legt om (= gebruik maakt van) PaLM-2.
 • Gemini is de nieuwe versie van Bard die onder andere plaatjes kan verwerken.
 • MusicLM is een muziek AI tool van Google dat tekst om kan zetten in muziek.

Volg je het nog ­čśé?

Google updates op de I/O conferentie

Dit zijn de wijzigingen die Google heeft aangekondigd op de Google I/O conferentie:

1. Google’s Generative AI oplossing is nu beschikbaar voor iedereen – althans voor iedereen in SOMMIGE landen, niet in Nederland – en Google claimt dat het beter is dan ChatGPT.

Helaas is deze tool nog niet beschikbaar in Nederland en daarom kan ik er nog niet veel over delen. Zo gauw deze in Nederland beschikbaar is, ga ik er een training over geven in de AI Content Club!

Verder lijkt het erop dat Bard voorlopig beschikbaar is in Engels, Japans en Koreaans.

Dit is wat Google Bard /Gemini zou kunnen, wat ChatGPT niet kan:

 • Bard kan op internet. Het is mij nog niet helemaal duidelijk wat dit precies betekent (ik zal dit natuurlijk onderzoeken), maar ChatGPT kan dit in elk geval niet.
 • Bard heeft een mobiele versie.
 • Bard (of eigenlijk de opvolger van Bard, Gemini) geeft niet alleen tekst als antwoord, maar ook plaatjes.
 • Je kunt aan Bard / Gemini ook plaatjes geven als input. Zo kun je bijvoorbeeld een plaatje uploaden en Bard vragen om daar een caption (tekst) bij te schrijven voor social media
 • Je kunt ook voice gebruiken (je stem dus) om opdrachten te geven aan Bard.
 • Deze vind ik tof: je kunt je resultaten exporteren in Google Docs of Gmail.
 • Je kunt je resultaten combineren met zoekresultaten. Ik ben heel benieuwd wat dit concreet gaat inhouden.
 • Bard kan meer dan 20 programmeertalen. Niet zo relevant als je het wil gebruiken voor je marketing, maar in elk geval een verschil met ChatGPT.

2. PaLM-2 wordt geïntegreerd in de Google Workspace

In Google Workspace (Google Docs, Google Sheets, Google Slides en Gmail) kun je straks ook AI gebruiken. Deze toepassing heet Duet AI.

Wat is Duet AI?

Duet AI is de naam voor de AI tools die worden ge├»ntegreerd in Google Docs, Sheets en Slides. En in Gmail kun je met een “help me write” prompt met behulp van AI je emails gaan schrijven. Ook word PaLM-2 ge├»ntegreerd met Google Maps.

Ook kun je in bijvoorbeeld Google slides straks AI plaatjes laten genereren. Dan zeg je bijvoorbeeld “vliegende egel” en dan maakt de AI een plaatje van een vliegende egel voor je. Ook dit lijkt op de technologie die Canva al beschikbaar heeft.

Verder komt er een integratie met een AI tool van Adobe om plaatjes te kunnen genereren.

Hier een preview van hoe Duet AI werkt in Google Workspace:

3. AI komt naar Google foto’s

Google presenteerde “magic editor”, een tool vergelijkbaar met de magic editor die Canva een tijd terug presenteerde. Hiermee kun je foto’s bewerken, er stukken uitknippen of delen vervangen door iets anders en de belichting veranderen.

4. De zoekresultaten worden anders

De zoekresultaten worden een combinatie van AI resultaten en zoekresultaten. Dit lijkt op hoe Bing op dit moment werkt, je doet een zoekopdracht en ziet aan de ene kant de klassieke zoekresultaten en aan de andere kant AI resultaten. Dit wordt een “search snippet” genoemd.

Zo ziet dit er straks uit volgens Google:

5. Vertex AI helpt bedrijven om AI applicaties te bouwen

Met Vertex AI kun je de technologie van Google gebruiken om je eigen AI applicatie te bouwen. Ook dit is nog niet beschikbaar in Nederland…

6. AI plaatjes worden gewatermerkt

Google gaat ervoor zorgen dat alle plaatjes / foto’s die met hun AI gemaakt worden als zodanig herkenbaar zijn om zo nepnieuws tegen te gaan.

7. AI wallpaper

Je kunt straks op je telefoon een achtergrond (wallpaper) maken die door AI gegenereerd wordt.

Hier zie je een korte video van deze nieuwe tool:

Wachtlijst voor Google AI

Dit zijn de 3 wachtlijsten voor de diverse Google AI tools:

 • Op workspace.google.com/solutions/ai kun je je inschrijven voor de wachtlijst voor Duet AI, de AI tools in de Google Workspace apps. Op dit moment werkt dit helaas nog niet in Nederland.
 • Er is ook een wachtlijst voor de toekomstige versies van Google Search: https://labs.google.com/search/. Helaas doet ook deze het nog niet in Nederland.
 • Er is ook een wachtlijst die w├Ęl werkt, dat is deze wachtlijst voor de experimentele AI tools.

Nuttige links:

 • Kijk hier de video’s met samenvattingen van het evenement.
 • Wil je alles leren over de laatste ontwikkelingen? Word dan lid van de AI Content Club!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank

Koop de “Creatief met ChatGPT” training voor maar 15 euro excl BTW

Paulien Pierik Business Coach Eindhoven

Paulien Pierik

Hoi, ik ben Paulien Pierik, business coach voor coaches en online ondernemers.

Ik help klanten van over de hele wereld met hun zichtbaarheid en content, zodat ze sneller kunnen groeien, op een eerlijke en authentieke manier.

Ik focus mij hierbij steeds meer op het inzetten van AI voor content en zichtbaarheid.

Recente berichten