Help! Social Media kost teveel tijd! 6 tips – #54

“Social media kost teveel tijd, ik heb geen tijd om de hele dag op social media te zitten als ondernemer.”

Ik hoor ‘m zooo vaak. En sterker nog, ik dacht dat vroeger ook! Ik heb inmiddels geleerd hoe ik in veel minder tijd mijn social media content kan maken. De tips die mij hierbij geholpen hebben, deel ik vandaag. Hieronder vind je een link naar de podcast. Daar weer onder vind je de blog versie van deze podcast.

Social media kost teveel tijd – 6 tips om dit te veranderen:

Als jij ook vindt dat social media veel tijd kost, dan zijn hier 6 tips om dit snel te veranderen:

Zorg dat je minder tijd besteed aan social media content CONSUMEREN:

1. Toen ik nog niet zo lang bezig was als business coach, vond ik ook dat social media mij veel te veel tijd kostte. Tot mijn eigen business coach me uitdaagde toen ik weer eens riep hoeveel tijd het kostte, om eens bij te houden wat ik dan eigenlijk dééd al die tijd. Toen heb ik een week mijn tijd bijgehouden (kan je doen met Toggl, megahandige app). En ik schrok me ROT, ik was elke dag meer dan 2 uur content aan het consumeren. Aan het scrollen. Aan het kijken wat anderen deden. Aan het rondneuzen in Facebookgroepen op zoek naar berichten om op te antwoorden. Gek he, dat ik vond dat social media zoveel tijd kost?

Klinkt bekend?

Hou ook eens een week bij wat je eigenlijk doet. Dit kun je bijvoorbeeld doen met Toggl. Je maakt in deze app categorieën aan, bijvoorbeeld “content creëren” en “Facebookgroepen bezoeken” en “Instagram bezoeken” en houdt een week bij hoeveel je waaraan besteed. Ik weet vrij zeker dat je je rot schrikt…. Het is trouwens ook heel nuttig om dit prive te doen (“schermtijd” op je mobiel kan daar ook al veel info over geven trouwens).

2. Zet een wekker als je op social media gaat rondkijken. Wil je ideeën opdoen? Kijken wat concurrenten doen? Inspiratie opdoen? Interacteren met je volgers? Allemaal prima, maar hou altijd in je achterhoofd dat social media zo gemaakt zijn om jou verslavende content te laten zien, waardoor je maar blijft scrollen. Een wekker zetten kan daarbij goed helpen. Klinkt misschien beetje kinderachtig, maar kijk maar eens hoeveel tijd het je bespaart! 15 of 20 minuten per dag is voldoende om je doel te behalen zonder dat je tijd gaat verliezen.

Word efficiënter in het maken van je social media content

Stap 1 hierboven was minder tijd steken in het consumeren van content. Stap 2 is minder tijd steken in het maken van je content:

3. Stel een doel als je met je social media aan de gang gaat en bepaal hoeveel tijd je erin gaat stoppen. Ook hier kun je weer een wekker zetten. Het werkt in je hoofd namelijk zo: als je jezelf twee uur geeft om een stuk content te maken, dan gebruik je die. Als je jezelf 20 minuten geeft, dan maak je die op en word je dus efficiënter. Dus je kunt maar beter jezelf minder tijd geven! Deze tip is vooral heel nuttig voor de perfectionisten en overdenkers onder ons…

4. Megabelangrijk deze: sta jezelf toe om te oefenen. In het begin is content maken moeilijk. Het kost veel tijd. Maar geloof me, je wordt hier echt steeds sneller in. Zie het als een spier die je moet trainen. Wat nu een uur kost, kost je straks een kwartier of minder.

5. De allerbelangrijkste: HET HOEFT NIET PERFECT!! 80% van de tijd gaat zitten in het afmaken van die laatste 20% en dat is zo zonde van je tijd, want je volgers zoeken geen perfectie! Als je stopt na 20% van de tijd die je normaal in een stuk content steekt, dan heb je 80% van de kwaliteit behaald. En als je een perfectionist bent, is die 80% waarschijnlijk nog steeds heel goed. En heb je dus veel tijd bespaart!

Bonustip: accepteer dat het tijd kost…

En tenslotte, een mindset shift: vaak is “social media kost veel tijd” ook een mindset. Jij VINDT dat het zoveel tijd kost. Als ondernemer ben je misschien elke dag een uur kwijt aan social media en dat ervaar jij als veel tijd. Terwijl je tegelijk prive ook 2 uur op Instagram of TikTok scrollt, of Netflixt of podcasts luistert of tv kijkt en daarvan zeg je niet dat het zoveel tijd kost. Het verschil zit hem in dat je je verzet tegen het feit dat je social media moet doen. En daarom erger je je aan het feit dat het tijd kost.

Als ondernemer hoort marketing en verkoop bij je werk. Je hebt eigenlijk 2 banen: marketing en verkoop aan de ene kant en het helpen van je klanten aan de andere kant. Dat kun je vervelend vinden en daar kun je van balen, maar het is nu eenmaal zo. Als je af kan stappen van dat het frustrerend is en social media / content maken kunt gaan zien als een leuk onderdeel van je werk waar je óók mensen mee helpt, dan weet ik vrij zeker dat je het niet langer gaat zien als een onderwerp wat heel veel tijd kost. Zeker als je de 5 tips hierboven ook volgt.

Dat waren mijn 6 tips! Wil je mij laten weten welke je het nuttigst vond? Als je vragen hierover hebt, dan hoor ik die ook graag! Mag allemaal hieronder in de comments of op Instagram.

Hulp nodig bij je social media? Ik help je er graag bij in mijn 1-op-1 coaching. Je kunt altijd een intake voor business coaching met mij boeken, dan kijken we samen of en hoe ik je kan helpen!


Meer leren van mij?En als je klaar bent voor meer hulp, dan zijn hier 4 manieren hoe ik je kan helpen:

1) Luister naar de ‘Online Marketing Met Impact Podcast.’

Elke week zijn er nieuwe aflevering over online ondernemen, social media, content en zichtbaarheid. Je kunt hier luisteren.

2) Volg mij op Instagram

Kom langs, stel vragen, en leer van mijn content en video’s. Hier vind je mij elke dag

3) Boek jouw gratis impact-sessie

In deze gratis sessie van 45 minuten kijken wij samen naar waarom het nog niet stroomt in jouw bedrijf. Na de sessie heb jij duidelijkheid over waar je op kunt gaan focussen in de komende maanden om sneller meer resultaten te halen!

4) Werk samen met mij als je coach

We kunnen op verschillende manieren samenwerken, altijd met als doel jouw bedrijf sneller, makkelijker en fijner te laten groeien. Lees hier alles over hoe je met mij kan samenwerken als jouw business coach. Of koop hier de Masterclass “Creatief met ChatGPT”.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Paulien Pierik Business Coach Eindhoven

Paulien Pierik

Hoi, ik ben Paulien Pierik, business coach voor coaches en online ondernemers.

Ik help klanten van over de hele wereld met hun zichtbaarheid en content, zodat ze sneller kunnen groeien, op een eerlijke en authentieke manier.

Ik focus mij hierbij steeds meer op het inzetten van AI voor content en zichtbaarheid.

Recente berichten