Aan de slag met ChatGPT? Download hier je Gratis ChatGPT Kickstart Kit 

Hoeveel Hashtags Instagram? Hoe bepaal je het aantal Instagram Hashtags dat je moet gebruiken?

Hoeveel hashtags moet ik nou bij mijn Instagram posts zetten? Dat is een belangrijke vraag voor veel ondernemers. En er gaan veel onduidelijke aanbevelingen rond over dit onderwerp!

Hoera! 3 dagen geleden heeft Instagram zelf eindelijk antwoord gegeven op de vraag: hoeveel hashtags moet ik nou gebruiken?

Waarom zijn hashtags belangrijk op Instagram?

Voor ik duik in hoeveel Instagram hashtags je nou moet gebruiken, zal ik eerst even ingaan op wat hashtags nou eigenlijk voor je doen. Hashtags helpen Instagram om content te categoriseren, om te snappen waar jouw content over gaat. Met een hashtag zeg je in feite “hier gaat mijn post over” of “voor deze doelgroep is deze post” of “hier gaat mijn account over”. Daarmee help je Instagram om de juiste content aan de juiste mensen voor te schotelen.

Ook zoeken veel mensen op hashtags of volgen ze hashtags. Als iemand bijvoorbeeld de hashtag #afvallen volgt, en jij zet #afvallen in je post, dan kan jouw post in de feed van degene die die hashtag volgt verschijnen. Of dat ook daadwerkelijk gebeurt, dat hangt af van hoe goed jouw content is en hoeveel anderen ook iets hebben gepost met diezelfde hashtag op datzelfde moment (daarover een andere keer meer).

Een hashtag is dus een manier voor jou om je content zichtbaar te maken voor mensen die jou nog niet volgen!

Instagram heeft in deze post op hun officiële Creators account de volgende vragen beantwoord:

Hoeveel Instagram hashtags moet ik gebruiken?

Drie tot vijf hashtags. Dus niet langer de eerder aanbevolen 20 tot 30 hashtags (waarbij 30 het maximum is dat Instagram toelaat). Meer hashtags helpen niet, zegt Instagram.

Wat voor hashtags moet ik gebruiken?

Je hashtags moeten een combinatie zijn van meer algemene en meer specifieke niche hashtags. Het voordeel van algemene hashtags is dat ze veel meer volgers hebben en dus ook meer potentieel, maar het nadeel is dat er ook veel meer mensen op posten en dat je daarom minder kans hebt om gevonden te worden. Bij een niche hashtag is het precies andersom: minder potentieel bereik, maar wel een grotere kans om gevonden te worden. Je kunt dan denken aan hashtags die minimaal 5.000 berichten bevatten (anders zijn ze té niche) en maximaal 500.000 (anders zijn ze té groot).

Je kunt op Instagram zien hoeveel berichten een hashtag bevat, door de hashtag in te tikken in de zoekbalk.

Hier zie je bijvoorbeeld hoeveel berichten er voor de allerlei aan Instagram gerelateerde hashtags zijn:

Zoals je ziet, zijn al deze hashtags enorm, #instagram heeft op dit moment al 958 miljoen berichten. Jij wil dus op zoek gaan naar hashtags met minder dan 500.000 en meer dan 5.000 berichten. Dit is overigens geen hele precieze grens, maar een algemene richtlijn die je kan helpen om de juiste hashtags voor Instagram te vinden.

Daarnaast adviseert Instagram je om echt relevante hashtags te gebruiken die te maken hebben met de content van je post (en niet zomaar hele populaire) èn om onderzoek te doen naar welke hashtags jouw volgers en fans nu al gebruiken en volgen.

Hoe belangrijk zijn hashtags op Instagram?

Ik vind het wel mooi dat Instagram hier ook openheid over geeft: hashtags zijn een mooie tool om je te helpen zichtbaarder te worden, MAAR de kwaliteit van jouw content en de interactie die jij weet te bereiken met jouw content is veel belangrijker. Staar je dus niet blind op de perfecte hashtag, maar focus vooral op goede content waar mensen graag op reageren.

Hashtags in de caption of de comments?

Instagram heeft aangegeven dat zij de hele caption (dus de hele tekst bij je foto of video) gebruiken om te bepalen waar jouw content en account over gaan. Zo bepalen ze ook of jouw content in de zoekmachine van Instagram getoond wordt. Dat lijkt mij voldoende reden om de hashtags in de caption te plaatsen. En dus niet in de eerste opmerking, zoals veel mensen doen omdat dat er mooier uitziet.

Wat moet ik nu met dit hashtag-advies?

Dit hashtag advies is vooral een advies. Het kan nog altijd zijn dat voor jou meer dan die 5 hashtags nog steeds heel goed werkt. Je kunt hiermee experimenteren.

Hopelijk heb je hiermee meer duidelijkheid over de eeuwige vraag: hoeveel Instagram hashtags moet ik nou gebruiken?

Meer leren over hashtags?

Om meer te leren over hashtags, kun je hier mijn andere blogberichten over hashtags lezen.


Meer leren van mij?En als je klaar bent voor meer hulp, dan zijn hier 4 manieren hoe ik je kan helpen:

1) Luister naar de ‘Online Marketing Met Impact Podcast.’

Elke week zijn er nieuwe aflevering over online ondernemen, social media, content en zichtbaarheid. Je kunt hier luisteren.

2) Volg mij op Instagram

Kom langs, stel vragen, en leer van mijn content en video’s. Hier vind je mij elke dag

3) Word lid van de AI Content Club

In de AI Content Club leer je alles over hoe je met AI content kunt maken met ChatGPT en Midjourney. Voor maar 9 euro per maand!

4) Werk samen met mij als je coach

We kunnen op verschillende manieren samenwerken, altijd met als doel jouw bedrijf sneller, makkelijker en fijner te laten groeien. Lees hier alles over hoe je met mij kan samenwerken als jouw business coach.blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank

Koop de “Creatief met ChatGPT” training voor maar 15 euro excl BTW

Paulien Pierik Business Coach Eindhoven

Paulien Pierik

Hoi, ik ben Paulien Pierik, business coach voor coaches en online ondernemers.

Ik help klanten van over de hele wereld met hun zichtbaarheid en content, zodat ze sneller kunnen groeien, op een eerlijke en authentieke manier.

Ik focus mij hierbij steeds meer op het inzetten van AI voor content en zichtbaarheid.

Recente berichten