Hoeveel Hashtags Instagram

Hoeveel hashtags moet ik nou bij mijn Instagram posts zetten? Dat is een belangrijke vraag voor veel ondernemers. En er gaan veel onduidelijke aanbevelingen rond over dit onderwerp!

Hoera! 3 dagen geleden heeft Instagram zelf eindelijk antwoord gegeven op de vraag: hoeveel hashtags moet ik nou gebruiken?

Waarom zijn hashtags belangrijk?

Voor ik duik in hoeveel hashtags je nou moet gebruiken, zal ik eerst even ingaan op wat hashtags nou eigenlijk voor je doen. Hashtags helpen Instagram om content te categoriseren. Met een hashtag zeg je eigenlijk “hier gaat mijn post over” of “voor deze doelgroep is deze post” of “hier gaat mijn account over”. Daarmee help je Instagram om de juiste content aan de juiste mensen voor te schotelen.

Ook zoeken veel mensen op hashtags of ze volgen hashtags. Als iemand bijvoorbeeld de hashtag #afvallen volgt, en jij zet #afvallen in je post, dan kan jouw post in de feed van degene die die hashtag volgt verschijnen. Of dat ook daadwerkelijk gebeurt, dat hangt af van hoe goed jouw content is en hoeveel anderen ook iets hebben gepost met diezelfde hashtag op datzelfde moment (daarover een andere keer meer).

Een hashtag is dus een manier voor jou om je content zichtbaar te maken voor mensen die jou nog niet volgen!

Instagram heeft in deze post op hun officiële Creators account de volgende vragen beantwoord:

Hoeveel hashtags moet ik gebruiken op Instagram?

Drie tot vijf hashtags. Dus niet langer de eerder aanbevolen 20 tot 30 hashtags (waarbij 30 het maximum is dat Instagram toelaat). Meer hashtags helpen niet, zegt Instagram.

Wat voor hashtags moet ik gebruiken?

Je hashtags moeten een combinatie zijn van meer algemene en meer specifieke niche hashtags. Het voordeel van algemene hashtags is dat ze veel meer volgers hebben en dus ook meer potentieel, maar het nadeel is dat er ook veel meer mensen op posten en dat je daarom minder kans hebt om gevonden te worden. Bij een niche hashtag is het precies andersom: minder potentieel bereik, maar wel een grotere kans om gevonden te worden.

Daarnaast adviseert Instagram je om echt relevante hashtags te gebruiken die te maken hebben met de content van je post (en niet zomaar hele populaire) èn om onderzoek te doen naar welke hashtags jouw volgers en fans nu al gebruiken en volgen.

Hoe belangrijk zijn hashtags op Instagram?

Ik vind het wel mooi dat Instagram hier ook openheid over geeft: hashtags zijn een mooie tool om je te helpen zichtbaarder te worden, MAAR de kwaliteit van jouw content en de interactie die jij weet te bereiken met jouw content is veel belangrijker. Staar je dus niet blind op de perfecte hashtag, maar focus vooral op goede content waar mensen graag op reageren.

Hashtags in de caption of de comments?

Instagram heeft aangegeven dat zij de hele caption (dus de hele tekst bij je foto of video) gebruiken om te bepalen waar jouw content en account over gaan. Zo bepalen ze ook of jouw content in de zoekmachine van Instagram getoond wordt. Dat lijkt mij voldoende reden om de hashtags in de caption te plaatsen. En dus niet in de eerste opmerking, zoals veel mensen doen omdat dat er mooier uitziet.

Wat moet ik nu met dit hashtag-advies?

Dat is natuurlijk de grote vraag! Ik heb nadat ik dit advies las een aantal posts netjes met de 3 a 5 hashtags gedaan en het viel mij meteen op dat veel minder niet-volgers mijn posts zagen. Ook heb ik het aan mijn volgers gevraagd en een heel aantal volgers had dezelfde conclusie. Op dit moment (oktober 2021) lijkt het dus nog niet zo dat 3 tot 5 hashtags net zo goed of beter werkt dan de eerdere aanbevolen 30 hashtags. Maar aangezien Instagram dit pas recent aanbevolen heeft, kan dit natuurlijk gaan veranderen.

Zo gauw ik hier goede informatie over zie, zal ik die zeker hier delen. Tot dan toe is mijn advies om het te testen en in elk geval het officiele advies van Instagram over de hoeveelheid hashtags in je achterhoofd te houden!

Hopelijk heb je hiermee meer duidelijkheid over de eeuwige vraag: hoeveel Instagram hashtags moet ik nou gebruiken?

Wil je meer leren over social media en content? Dan nodig ik je uit om lid te worden van mijn Facebook groep het Content Café. Voor coaches en experts die zichtbaar willen worden online, maar dan wel op een authentieke en effectieve manier.

Je kunt hier meer blogs lezen over social media en Instagram.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten