Meditatie opnemen – hoe doe je dat?

Wil jij zelf een meditatie opnemen, maar zit je te stoeien met de techniek? Hier is een stappenplan om je eigen meditatie op te nemen:

  1. Download audacity – dit is software waarmee je makkelijk geluidsbestanden kan maken.
  2. Zoek een goede ruimte en installeer je microfoon
  3. Neem je meditatie op, start met 3 seconden stilte
  4. Edit je meditatie
  5. Zoek een muziekje
  6. Voeg het muziekje toe aan de meditatie
  7. Bewerk het bestand voor goede geluidskwaliteit
  8. Exporteer het bestand


Hieronder ga ik in op elk van de stappen, inclusief handige links. Ik heb er ook een video over opgenomen, die kun je hieronder zien:

Stap 1: download audacity en installeer het.

Audacity is gratis, makkelijk te leren en werkt goed. Je gebruikt het bij het meditatie opnemen voor het opnemen van je stem, voor het bewerken van die opname (bijvoorbeeld voor het eruit knippen van stukjes waar je iets verkeerds zei), voor het toevoegen van muziek en voor het bewerken van de geluidskwaliteit zodat je goed klinkende audio krijgt. Je kunt het hier gratis downloaden. Let op: dit is geen app, maar een software programma voor je Mac of Windows computer.

Nadat je het gedownload hebt, installeer je Audacity.

Stap 2: Zoek een goede ruimte en installeer je microfoon

Ik ben geen expert op het gebied van geluid en ik weet dat dit een onderwerp is waar je enorm op kunt vastlopen als je begint met audio opnemen. Ik kies dus voor eenvoud, zodat je aan de slag kan. Verbeteren van je audio-kwaliteit kan altijd nog.

Dit zijn de basisstappen die je kan nemen:

  1. Zoek een rustige ruimte met weinig achtergrondgeluid om op te nemen.
  2. Maak een proefopname en kijk of het geluid niet te “echo”-achtig klinkt. Om minder echo te krijgen kun je in een kleine ruimte gaan zitten waar de muren bedekt zijn / waar gordijnen hangen. Je kunt ook horizontale vlakken bedekken met handdoeken voor minder echo.
  3. Zorg dat je in Audacity bij “audio-instelling” en dan “opname-apparaat” de juiste microfoon selecteert. Let op: dit moet je vaak opnieuw doen als je begint met Audacity. Zorg dat je microfoon ingeplugd is voor je Audacity start. Hieronder zie je waar je die instelling kunt vinden:

Je bent nu klaar om te gaan opnemen.

Stap 3: neem je meditatie op

Om te beginnen met opnemen, klik je op het opnameknopje bovenaan in Audacity:

Je kunt nu beginnen met praten. Spreek je meditatie rustig in. Als er iets mis gaat, stop de opname dan niet, maar praat gewoon verder, je kunt namelijk heel makkelijk stukjes eruit knippen. Zorg wel dat je even pauzeert tussen 2 stukjes, dan kun je later makkelijker terugvinden waar een fout zat.

Als je alles ingesproken hebt, dan is het klaar voor de volgende stap:

Stap 4: Bewerk je meditatie

Met bewerken bedoel ik in dit geval: zorg ervoor dat je alle stukjes die niet goed zijn eruit knipt. Dit doe je door de audio terug te luisteren (met de speeltoets) en vervolgens met je muis de stukken te selecteren die je wil verwijderen. Klik dan op verwijderen, en hop, het stukje is verwijderd. Ik laat in de video hierboven zien hoe je dat doet.

Je hebt nu je meditatie klaar.

Stap 5: Zoek een muziekje

De volgende stap is een muziekje zoeken. Ik heb hier 5 sites voor je verzameld waar je gratis muziek vandaan kunt halen voor je meditaties en podcasts. Zoek een muziekje uit en download het naar je computer.

Tip: muziek vinden is zo’n ding waar je UREN aan kunt besteden. Niet doen, kies gewoon een leuk muziekje, het gaat vooral om jouw stem!

Stap 6 bij meditatie opnemen: Voeg het muziekje toe aan de meditatie

Sleep nu het gedownloade muziekje in Audacity. De video laat zien hoe je dit doet.

Je hebt nu 2 “tracks”: je gesproken tekst en je muziek. Zorg nu dat de muziek net iets langer is dan het gesproken woord. Je maakt een geluid korter door het einde van de langste track met je muis naar links te schuiven. Dit zie je in de video.

Controleer of de muziek niet te hard (of juist te zacht is). Je kunt het volume aanpassen met deze knop in de linkerbalk:

Je hebt nu je audiobestand, met het juiste volume, waarin je alle niet-goede stukjes verwijderd hebt en de muziek net iets langer hebt laten duren dan de ingesproken tekst. Nu ben je klaar voor de laatste stap:

Stap 7: Bewerk het bestand voor goede geluidskwaliteit

Dan komen we bij de meest technische stap. Je hebt nu je audio klaar: gesproken tekst en muziek die allebei even lang duren.

Je gaat nu een aantal stappen doen om het geluid beter te maken:

Bewerking 1: Ruisonderdrukking

Hiermee haal je eventuele achtergrond geluiden weg.

Selecteer de eerste 3 seconden van je gesproken bestand. Ga dan naar Effecten –> Ruisverwijdering en Herstel –> Ruisonderdrukking.

Je komt dan in een scherm met 2 stappen:

Klik op “Ruisprofiel verkrijgen”. Nu gaat Audacity naar die eerste 3 seconden van jouw opgenomen bestand luisteren en kijken welke achtergrondgeluiden daar in zitten.

Vervolgens selecteer je AL je gesproken tekst, dus niet alleen de eerste 3 seconden. Dan ga je weer naar Effecten –> Ruisverwijdering en Herstel –> Ruisonderdrukking. Je komt dan weer in onderstaand scherm.

Nu ga je naar stap 2 en klik je “OK” (je hoeft verder niets te doen aan de andere velden met de cijfertjes). Nu gaat Audacity in jouw hele ingesproken bestand alle achtergrondgeluiden die hij in de eerste 3 seconden heeft gevonden weghalen. Magic!

Nu selecteer je weer de eerste 3 seconden van je audio en klik je op delete. Zo heb je die eerste stilte weggehaald. Pas dan ook de lengte van het muziekje aan.

Bewerking 2: normaliseren

Met normaliseren zorg je ervoor dat verschillende stukjes audio even hard klinken. Selecteer alle audio (met CTRL – A), ga dan naar Effecten –> Volume en Compressie –> Normaliseren. Klik in het volgende scherm op “toepassen”. Zo voorkom je dat een stukje audio harder klinkt dan het andere.

Bewerking 3: fade out.

Je hebt als het goed is aan het einde van de audio nog een stukje muziek “over”. Hier hoor je dus geen stem meer, alleen muziek. In dat stukje muziek kun je een “fade out” toepassen, zo wordt de muziek langzaam zachter.

Selecteer hiervoor het stukje muziek dat zachter moet worden. Ga vervolgens naar Effecten –> Faden –> Fade out. Zo krijg je een mooi, rustig einde aan je meditatie.

Laatste stap bij meditatie opnemen: Exporteer het bestand

Nu is je laatste stap om het bestand op te slaan en te te exporteren. Dat betekent dat je het opslaat als een bestand dat andere mensen kunnen luisteren.

Opslaan doe je door naar Bestand –> Project opslaan te gaan. Hier maak je een bestand dat je alleen in Audacity kan openen.

Exporteren doe je door naar Bestand –> Exporteren –> Exporteer als MP3 te gaan. MP3 is een audio-formaat dat je naar iedereen kan opsturen. Geef je meditatie een naam en sla hem op als mp3!

FAQ over meditaties opnemen



Welk programma gebruik je om een meditatie op te nemen?

Ik raad Audacity aan voor het meditatie opnemen. Audacity is een gratis programma waarmee je geluidsbestanden (je eigen stem) kan opnemen en bewerken. je kunt het ook gebruiken om muziek onder je stem te zetten en om ervoor te zorgen dat de geluidskwaliteit goed wordt. Ik gebruik het bijvoorbeeld voor mijn podcast, maar je kan het ook gebruiken voor meditaties.



Welke microfoon gebruik je voor het meditatie opnemen?

Dit zijn opties voor je microfoon:

  • Je kunt als “beginner” prima met de oordoppen van je telefoon opnames maken.
  • Zelf heb ik toen ik begon met podcasten besloten te starten met een budget microfoon, omdat ik eerst eens wou zien of ik het vol zou houden. Ik heb ongeveer deze microfoon en daar ben ik blij mee!
  • Als je een merkmicrofoon wil kopen, dan is de Blue Yeti een microfoon die makkelijk te gebruiken is, met goede geluidskwaliteit.


Waar vind ik gratis muziek voor meditaties?

In deze Instagram post geef ik je 5 links naar websites met gratis muziek die je kunt gebruiken voor bijvoorbeeld je meditaties!

Dat was het! Is er iets niet helemaal duidelijk, laat me gerust hieronder weten, dan kan ik je verder helpen! Veel succes met het maken van je meditaties.


Meer leren van mij?



En als je klaar bent voor meer hulp, dan zijn hier 4 manieren hoe ik je kan helpen:

1) Luister naar de ‘Online Marketing Met Impact Podcast.’

Elke week zijn er nieuwe aflevering over online ondernemen, social media, content en zichtbaarheid. Je kunt hier luisteren.

2) Volg mij op Instagram

Kom langs, stel vragen, en leer van mijn content en video’s. Hier vind je mij elke dag

3) Boek jouw gratis impact-sessie

In deze gratis sessie van 45 minuten kijken wij samen naar waarom het nog niet stroomt in jouw bedrijf. Na de sessie heb jij duidelijkheid over waar je op kunt gaan focussen in de komende maanden om sneller meer resultaten te halen!

4) Werk samen met mij als je coach

We kunnen op verschillende manieren samenwerken, altijd met als doel jouw bedrijf sneller, makkelijker en fijner te laten groeien. Lees hier alles over hoe je met mij kan samenwerken als jouw business coach. Of koop hier de Masterclass “Creatief met ChatGPT”.



2 Responses

  1. Superbedankt voor dit duidelijke filmpje! Ik was al aan de slag gegaan met audacity, maar was niet tevreden over de kwaliteit van mijn audio opname. Bleek dus dat ik de audio input niet had ingesteld op de microfoon, haha. Dus heel erg bedankt Paulien!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Paulien Pierik Business Coach Eindhoven

Paulien Pierik

Hoi, ik ben Paulien Pierik, business coach voor coaches en online ondernemers.

Ik help klanten van over de hele wereld met hun zichtbaarheid en content, zodat ze sneller kunnen groeien, op een eerlijke en authentieke manier.

Ik focus mij hierbij steeds meer op het inzetten van AI voor content en zichtbaarheid.

Recente berichten