Ik vind ChatGPT te gek (meer daarover in deze podcast). Maar er zitten ook een aantal belangrijke nadelen aan ChatGPT. En ik heb gemerkt dat veel ondernemers (zelfs degenen die cursussen geven over ChatGPT!) deze nadelen niet echt begrijpen.
Als je deze nadelen niet kent, dan kun je ChatGPT niet goed inzetten in je bedrijf. Ik vind het daarom ontzettend belangrijk dat je begrijpt hoe ChatGPT werkt en wat de nadelen van ChatGPT zijn, zodat je er echt baat bij kunt hebben in je bedrijf.
Dit zijn de belangrijkste nadelen van ChatGPT (beperkingen van ChatGPT) die je moet weten:
- ChatGPT kan grote onzin praten
- ChatGPT kan geen dingen opzoeken in databases of op het internet
- ChatGPT geeft altijd antwoord – ook al weet hij het antwoord niet!
- ChatGPT heeft geen recente kennis.
Hieronder zal ik elk van deze nadelen verder uitleggen, maar eerst wil ik nog even stilstaan bij hoe ChatGPT werkt.
ChatGPT bepaalt wat hij gaat zeggen op basis van statistieken: wat is op basis van alle kennis die ik heb, het meest logische antwoord op deze vraag? Welke woorden passen het meest logisch bij deze vraag? Hij denkt dus niet na, maar genereert taal.
ChatGPT kan grote onzin praten
Heel belangrijk om te weten. ChatGPT kan “hallucineren”. Dat betekent dat hij output geeft die heel plausibel klinkt, maar die nergens op slaat.
Hier een voorbeeld van
Je hoort op dit moment heel veel “hype” over dingen zoals: laat ChatGPT een boek voor je schrijven over een populair onderwerp en verkoop dat vervolgens op Amazon voor $15 en word rijk. Dit kàn wel, ChatGPT kan wel een boek schrijven, maar hij kan dus ook grote onzin praten. En als jij geen deskundige bent op het gebied van het boek, dan is de kans dus best aanwezig dat er inhoudelijke onzin in staat. Ik vind dit niet ethisch en ik vind dan ook dat je ChatGPT niet moet gebruiken om teksten te schrijven over onderwerpen waar je zelf helemaal niets vanaf weet – tenzij je iemand hebt die de inhoud kan nalezen.
ChatGPT kan geen dingen opzoeken in databases of op het internet
ChatGPT is eenmalig getraind (daar staat de “P” in “GPT” voor: pre-trained) met een enorme bak data (daarover later in deze blog meer). Het werkt echter niet zoals Google. Het kijkt niet op het internet en het maakt geen connecties met websites. Het kan dus ook geen data voor je opzoeken op een site. Het is getraind met data en het geeft op basis van die data antwoorden.
ChatGPT heeft geen recente kennis
ChatGPT-3, de gratis versie van ChatGPT die in november 2022 uitkwam, is getraind met data tot ongeveer juni 2021. De nieuwe versie, GPT-4, die in maart 2023 uitkwam is getraind met data tot en met ongeveer september 2021.
Van de periode daarna weet ChatGPT niets. Je kunt dus niets vragen over trends / de verkiezingen / recente ontwikkelingen in de wereld.
ChatGPT geeft altijd antwoord – ook al weet hij het antwoord niet
En samenhangend met bovenstaand nadeel van ChatGPT: ChatGPT geeft wel altijd antwoord, ook als hij het antwoord niet weet. Want hij weet niet dat hij het niet weet. Hij zal dus nooit zeggen “dat weet ik niet”. Dat komt omdat ChatGPT niet nadenkt. ChatGPT genereert teksten en hij kijkt daarbij wat op basis van de enorme bak data die hij kent statistisch gezien het meest logische antwoord is.
Als je hem dus vraagt: welk weer wordt het vandaag, dan geeft hij gewoon antwoord. Terwijl hij niet weet welke dag het is en ook niet welk weer het wordt (want hij kan geen dingen opzoeken en heeft maar kennis tot 2021…). En als je hem om trends op TikTok vraagt bijvoorbeeld, dan weet hij ook de laatste trends niet.
Toch zie je vaak in bijvoorbeeld tutorials dit soort vragen staan die je kunt stellen aan ChatGPT. Misschien kan ChatGPT wel een tekst genereren die ergens op slaat, bijvoorbeeld op basis van historische data over het weer of over TikTok, maar hij weet niets over het hier en nu (en kan dus ook geen data opzoeken).
SUPERBELANGRIJK OM TE WETEN!!!!
Voorbeeld van hallucineren van ChatGPT
Hieronder wil ik een voorbeeld laten zien van het hallucineren van ChatGPT. Dit voorbeeld combineert eigenlijk alle punten hierboven.
Ik vroeg ChatGPT hoeveel zetels BBB heeft gewonnen bij de laatste provinciale verkiezingen.
Dit was het antwoord:

Zoals je ziet klinkt dit MEGA plausibel. ChatGPT heeft geen recente kennis. Het kan echter wel op basis van statistieken een heel plausibel klinkend antwoord verzinnen.
Het aantal zetels dat BBB in het echt gewonnen heeft is echter heel anders dan wat in dit artikel staat. ChatGPT weet niet dat dit niet klopt. ChatGPT kan dit niet opzoeken en is ook niet met deze data getraind. Maar kan dus wel heel plausibele antwoorden geven.
Kun je je voorstellen dat je als je niet weet hoe ChatGPT werkt deze data gewoon over zou nemen? En dat heel veel mensen dat waarschijnlijk ook gaan doen?
Dit waren de nadelen van ChatGPT. Ik vind de voordelen zeker opwegen tegen de nadelen, maar ik wilde toch ook even expliciet ingaan op de nadelen, omdat je zonder te weten wat de nadelen zijn snel fouten maakt in hoe je ChatGPT gebruikt.
Luister hier mijn podcast “Is ChatGPT een hype“, waarin ik inga op de voordelen van ChatGPT en op wat ChatGPT nu eigenlijk precies is.
Meer leren van mij?
En als je klaar bent voor meer hulp, dan zijn hier 4 manieren hoe ik je kan helpen:
1) Luister naar de ‘Online Marketing Met Impact Podcast.’
Elke week zijn er nieuwe aflevering over online ondernemen, social media, content en zichtbaarheid. Je kunt hier luisteren.
2) Volg mij op Instagram
Kom langs, stel vragen, en leer van mijn content en video’s. Hier vind je mij elke dag.
3) Word lid van de AI Content Club
In de AI Content Club leer je alles over hoe je met AI content kunt maken met ChatGPT en Midjourney. Voor maar 9 euro per maand!
4) Werk samen met mij als je coach
We kunnen op verschillende manieren samenwerken, altijd met als doel jouw bedrijf sneller, makkelijker en fijner te laten groeien. Lees hier alles over hoe je met mij kan samenwerken als jouw business coach.