Aan de slag met ChatGPT? Download hier je Gratis ChatGPT Kickstart Kit 

7 onverwachte voordelen van een podcast starten – #20

Yes! Aflevering 20 alweer! In deze aflevering vertel ik je mijn ervaringen met een podcast starten. Ik kijk namelijk terug op mijn carrière als podcaster. Die duurt namelijk al 3 hele maanden haha.

Nee even serieus, ik heb in 3 maanden al zoveel geleerd over waarom het te gek is om een podcast te hebben!

Ik begon in oktober met deze podcast. En heel eerlijk, ik deed dit vooral omdat ik vond dat het de volgende stap was die ik te maken had qua zichtbaarheid. Een serieuze coach heeft haar eigen podcast zeg maar. Ik ben ook een grote voorstander van “blijvende content” maken, dus content die langer leeft dan de gemiddelde social media post, dus dat was voor mij ook een reden om te beginnen met podcasten.

Ik ben nu 3 maanden bezig en along the way ben ik erachter gekomen dat podcasten nog veel meer voordelen heeft, voor je bedrijf en ook voor jezelf, voor je persoonlijke groei en ontwikkeling.

In deze podcast kijk ik dus terug op mijn lange carrière als podcaster en deel ik de 7 onverwachte voordelen van het starten van een podcast.

Kort samengevat zijn dit de voordelen van een podcast starten die ik opgemerkt heb en die me verrast hebben:

 1. Praten is een andere manier van content maken dan schrijven. Als je schrijft (bijvoorbeeld op social media of op een blog), dan kun je dingen eerst uitschrijven, dan hershuffelen, je kunt ze voorzien van kopjes en subkopjes en bullets en dingen en zo creeer je duidelijkheid en leesbaarheid. Maar bij een podcast kan dat niet! Om dus te leren podcasten moet je jezelf vloeiender en beter leren uitdrukken en dat is superleerzaam (en best moeilijk in het begin!).
 2. Mensen kunnen je content bingen en zo echt bepalen of jij iets voor hun bent. Ze kunnen zeg maar 4 uur lang naar je luisteren en dan weten ze: dit is de coach voor mij (of niet, maar dan luisteren ze waarschijnlijk geen 4 uur naar je haha). Je comprimeert daarmee de tijd tussen dat mensen voor het eerst van jou horen en dat ze klaar zijn om van je te kopen enorm!
 3. Mensen kennen jou al voor ze een gesprek met je ingaan. Ik vind dat zelf echt een veel fijnere manier van verkoopgesprekken voeren, dan dat iemand nog geen idee heeft van wie jij bent en wat je eigenlijk doet.
 4. Je kunt je podcast gebruiken om mensen een heel diepgaand antwoord te geven op een vraag, bijvoorbeeld in Facebookgroepen of op Instagram, zo hergebruik je je content en geef je snel goede antwoorden in minimale tijd. Je hebt als het ware een kastje met content waarnaar je terug kan refereren. Dit is met een blog trouwens ook zo, maar als je mensen naar een podcast stuurt dan is dat wat origineler dan als je ze naar een blog stuurt.
 5. Je hebt een plek waar je echt jezelf kan zijn en je verhaal kan vertellen en dat is leuk. En het is leuk om te weten dat mensen naar je luisteren. Ik had in eerste instantie gedacht dat dat vooral eng zou zijn, maar nee hoor, het is leuk (jammer, kan jij die smoes ook niet meer gebruiken om geen podcast te starten haha!).
 6. Het helpt je om consistent diepgaandere content te maken, wat je weer stretcht. Je kunt echt geen 500 afleveringen maken (of zelfs 20) zonder als coach zelf te groeien, te blijven investeren in kennis en zonder heel consistent te zijn.
 7. Het helpt je om imperfect action te nemen. Een perfecte podcast maken kost ongeveer 27 keer zoveel tijd als een imperfecte podcast en je zou (in mijn ogen) dus gek zijn als je hem perfect zou maken. Ook al wil je dat natuurlijk eigenlijk wel. Dus het is een mooie les in loslaten van je perfectionisme!

Nog een aantal voordelen van het starten van een podcast die ik al wist, maar die bevestigd zijn in deze 3 maanden:

 • Mensen nemen je serieuzer als je een podcaster bent (kan trouwens ook komen doordat IK mezelf serieuzer neem trouwens, realiseer ik me nu).
 • Een podcast verhoogt je bereik via Google. Mensen vinden je podcast op je site (als je die daar natuurlijk hebt staan) en zo komen ze op je blog.
 • Mensen willen graag in je podcast spreken en dat is een manier om nieuwe mensen te leren kennen en zichtbaarheid te krijgen.

Hopelijk was dit leerzaam! Laat me weten als je opmerkingen hebt!

Hoe nu verder?

 • Vond je deze podcast leuk? Deel hem dan en tag mij even op Instagram!
 • Wil je meer weten over hoe ik jou kan helpen zichtbaarder te worden op een manier die bij je past? Leer dan meer over mijn coaching.
 • Of luister hier naar alle podcastafleveringen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Koop de “Creatief met ChatGPT” training voor maar 15 euro excl BTW

Paulien Pierik Business Coach Eindhoven

Paulien Pierik

Hoi, ik ben Paulien Pierik, business coach voor coaches en online ondernemers.

Ik help klanten van over de hele wereld met hun zichtbaarheid en content, zodat ze sneller kunnen groeien, op een eerlijke en authentieke manier.

Ik focus mij hierbij steeds meer op het inzetten van AI voor content en zichtbaarheid.

Recente berichten