Aan de slag met ChatGPT? Download hier je Gratis ChatGPT Kickstart Kit 

Aan de slag met ChatGPT? Download hier je Gratis ChatGPT Kickstart Kit 

8x waarom je NU moet stoppen jezelf met andere ondernemers te vergelijken! – #36

Oproep van de dag: stop met jezelf online met andere ondernemers te vergelijken

Ik schreef dit gisteren in mijn Facebookgroep en besloot er ook een podcastaflevering aan te wijden, omdat ik het zoooo belangrijk vind.

Ik zie het continu, met name bij startende ondernemers: het naar andere ondernemers kijken om a. te bepalen wat hun volgende stap moet zijn en b. om te kijken of ze wel snel / goed / gaaf genoeg zijn. Beide werken NIET en ik ga je in deze podcastaflevering vertellen waarom!

Want dit is wat er gebeurt als je jezelf regelmatig loopt te vergelijken met anderen….

 1. Het leidt je af van jouw unieke pad, omdat je bewust of onbewust wat je doet toch gaat aanpassen aan met anderen doen
 2. Je gaat je er eigenlijk nooit beter van voelen (toch?)
 3. Het kost tijd, die je ook in positieve dingen kan stoppen, zoals aan je eigen unieke missie werken.
 4. Het triggert allerlei gedachtes, die er weer voor zorgen dat je niet die mooie stoere stappen gaat nemen die je in gedachte had.
 5. Mensen laten zelden op social media zien wat er ECHT aan de hand is, dus je vergelijkt jezelf ook nog eens met de hoogtepunten van de ander. Zo kan je nooit winnen, toch?
 6. Het feit dat iemand anders goed / groot lijkt of meer omzet lijkt te hebben dan jij betekent helemaal niet per se, dat hij goed is in datgene waar jij naar kijkt. Misschien is hij al 10 jaar bezig. Misschien heeft hij 100.000 euro per jaar uitgegeven aan advertenties. Je zult je verbazen hoeveel ondernemers helemaal niet weten wat ze doen. En als jij hun kopieert, denk je dat je een goede strategie overneemt, terwijl dat niet zo is.
 7. Wat werkt voor een grote ondernemer, werkt niet per se voor een kleinere ondernemer. Een voorbeeld wat deze week langskwam, veel grote ondernemers noemen hun podcast naar hun naam. Omdat hun naam al bekend is. Omdat mensen daarop zoeken. Als je die strategie kopieert, dan betekent dat helemaal niet dat het voor jou ook gaat werken. Je vergelijkt dan appels met peren.
 8. Uiteindelijk ben jij anders dan alle anderen. Jij doorloopt jouw eigen pad. En misschien kost dat pad wel meer tijd dan bij een ander, nou en? Het enige waar het om gaat, is dat jij als persoon groeit. Niet hoe je het doet ten opzichte van iemand anders.

Dus, stop met vergelijken en focus op jouw eigen unieke reis en hoe jij kan groeien en shinen als ondernemer.

Hoe stop je nou met vergelijken?

 • Elke keer als jij een samentrekkend gevoel voelt, jezelf kleiner voelt worden, omdat je naar iemand anders bent aan het kijken, ontvolg diegene dan.
 • Als je nou wil kijken hoe anderen dingen doen, kijk dan bij mensen die uit een andere niche komen, waar je dus geen directe concurrentie bij voelt.
 • Signaleer bij jezelf wanneer je bij anderen bent aan het kijken, terwijl je zelf eigenlijk best heel goed weet hoe je dingen wil doen. En stop er dan mee en keer terug naar je eigen werk.

Links:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Leer hoe je AI in kunt zetten om sneller, slimmer en creatiever content te maken als ondernemer. Vanaf 9 euro per maand!

Paulien Pierik Business Coach Eindhoven

Paulien Pierik

Hoi, ik ben Paulien Pierik, business coach voor coaches en online ondernemers.

Ik help klanten van over de hele wereld met hun zichtbaarheid en content, zodat ze sneller kunnen groeien, op een eerlijke en authentieke manier.

Ik focus mij hierbij steeds meer op het inzetten van AI voor content en zichtbaarheid.

Recente berichten