Wat is het juiste moment om een VA in te huren als startende ondernemer? #35

Wanneer is het nou het beste moment om een VA in te huren? Of algemeen gezien, personeel.Ik spreek verbazingwekkend vaak mensen die al een VA hebben, terwijl ze nog geen klanten hebben (en zichzelf dus nog geen geld betalen).

Vaak is dat, omdat zij denken dat een VA hun probleem / problemen gaat oplossen. Maar helaas, een VA lost zelden deze problemen op. In deze podcastaflevering ga ik in op wat deze problemen zijn, waarom een VA niet de oplossing is en wat dan wèl de oplossing is. Ook bespreek ik met je wanneer dan wel het moment is om personeel in te huren. En hoe je weet dat het nu echt wel tijd wordt om daarmee aan de gang te gaan. Luister hier:

Een VA is geen magische oplossing

Zoals ik al zei, zie ik vaak dat mensen denken dat een VA hun problemen gaat oplossen. Ik wil deze problemen met je doornemen, want wellicht hoop jij ook dat een VA een van deze problemen voor jou gaat oplossen:

  • Te weinig klanten. Een VA is GEEN oplossing voor het probleem dat je te weinig klanten hebt. Daaronder ligt namelijk bijna altijd een onduidelijke niche en/of een onduidelijke boodschap en/of een onaantrekkelijk aanbod. Een VA gaat dit niet voor je oplossen. Je zult eerst deze fundering op zijn plek moeten hebben, voordat iemand anders je kan gaan helpen met marketing en verkoop.
  • Te weinig zelfvertrouwen. Als jouw energie niet helemaal lekker is, als je niet gelooft in je bedrijf / aanbod / zelf, dan gaat een VA dit niet voor je oplossen. Als er in jouw mindset of energie dingen niet lekker zitten, dan zul je die eerst zelf moeten aanpakken.
  • Te weinig tijd. Ik hoor ook vaak van mensen dat ze een VA inhuren, omdat ze het zo druk hebben. Maar als jij nog niet veel klanten hebt en je hebt het heel druk, dan kun je beter eerst een analyse maken van wat je eigenlijk doet, waarom je het doet en of je wel de juiste dingen doet, voordat je overgaat tot het inhuren van personeel. Want in feite wil jij dat in de toekomst een groot deel van jouw werkzaamheden gaat bestaan uit het werken met klanten en als je het nu al zo druk hebt, ben je zeer waarschijnlijk niet effectief bezig. Kijk daar eerst naar, ik weet vrij zeker dat je een boel tijd kan besparen! En sowieso, van het inhuren van personeel krijg je het in mijn ervaring NIET per se minder druk. Ja, ze kan taken van jezelf overnemen, waar jij geen energie van krijgt, maar je krijgt er ook een personeelslid voor terug waar je tijd en energie in moet stoppen. Als jij wilt dat jouw VA kan shinen in haar rol, dan moet je haar trainen, opleiden, begeleiden, haar vragen beantwoorden en een band met haar opbouwen. En dat kost ook tijd en energie.
  • Te weinig geld. Ja, door het aannemen van personeel ga je op de lange termijn je schaalbaarheid vergroten, want je kunt met meer mensen nu eenmaal meer werk doen, maar als jij nog nauwelijks klanten hebt, dan gaat een VA niet zorgen voor meer omzet, om de redenen die ik hiervoor noemde, jouw energie en mindset en de funderingen van jouw bedrijf moeten EERST kloppen. En tot die tijd kost een VA alleen maar geld.

Wanneer is het dan wel een goed moment om personeel in te huren?

  • Je hebt klanten en je kunt jezelf een salaris betalen.
  • Je hebt de basis van je bedrijf op orde, je weet wat je wil bereiken, je weet hoe je klanten binnen kan halen en nu wil je hulp / ondersteuning.
  • Je hebt duidelijke taken die je duidelijk kan uitleggen en die je graag helemaal wil uitbesteden.

Wil jij zo snel mogelijk tot dat punt komen? Dan help ik je graag, want dat is precies wat ik doe in mijn programma Content, Community, Klanten. Je vindt hier alle informatie over dit traject.

En voor algemene info over mijn coaching kun je hier kijken.

En hier kun je alle afleveringen van mijn podcast luisteren, woei!

Vragen, stel ze hieronder gerust.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Paulien Pierik Business Coach Eindhoven

Paulien Pierik

Hoi, ik ben Paulien Pierik, business coach voor coaches en online ondernemers.

Ik help klanten van over de hele wereld met hun zichtbaarheid en content, zodat ze sneller kunnen groeien, op een eerlijke en authentieke manier.

Ik focus mij hierbij steeds meer op het inzetten van AI voor content en zichtbaarheid.

Recente berichten