Aan de slag met ChatGPT? Download hier je Gratis ChatGPT Kickstart Kit 

Vloggen voor beginners – Starten met video in 3 simpele stappen – #6

Wil jij graag meer video gaan inzetten in je bedrijf maar vind je het eng / ingewikkeld / overweldigend / alle drie? Dan is deze podcast aflevering over vloggen voor beginners voor jou.

We gaan in op de 3 stappen die je kunt nemen om te starten met vloggen en om je angst voor video te overwinnen.

Ik benader uitdagingen met klanten altijd vanuit 3 oogpunten:

 • mindset,
 • strategie,
 • implementatie.

Als je op elk van deze 3 onderdelen stappen maakt, dan wordt het veel makkelijker om te beginnen met vloggen.

Onderwerp 1 bij het starten met video: mindset

Het ALLERbelangrijkste bij het starten met video, is het overwinnen van je angst, het werken aan je mindset. Misschien zeg je tegen jezelf dat je niet begint met video omdat je de techniek niet snapt, maar ik ben ervan overtuigd dat je eigenlijk ergens bang voor bent.

Hier zijn de stappen die je kunt nemen om te werken aan je mindset:

 1. Vraag jezelf: waar ben ik bang voor? Pak een schrijfboekje of journal en schrijf eens voor jezelf op:
  • Wat ben ik bang dat er gebeurt als ik start met video / meer video’s maak?
  • Welke gedachtes heb ik over video die deze angst veroorzaken? Schrijf ze allemaal op tot er geen nieuwe gedachtes meer komen (dit kun je een aantal dagen of zelfs weken herhalen.
  • Bekijk elke gedachte en bekijk of je hem kunt omzetten in een helpende gedachte. Een gedachte die positief is en geloofwaardig klinkt. Bijvoorbeeld: in plaats van: niemand zal kijken, kun je denken: als er al 1 iemand kijkt, ben ik blij. Schrijf al deze nieuwe gedachten op en herhaal ze elke dag voor jezelf.
  • Verbrand het briefje met negatieve gedachten (dat vind ik zelf heerlijk om te doen).
  • Je kunt de positieve gedachtes gebruiken als affirmaties, zinnetjes die je steeds tegen jezelf herhaalt. Hier een aantal affirmaties die je wellicht helpen, ik vind ze mooi:
   • Mijn liefde voor mijn klanten is groter dan mijn angst voor video
   • Mijn droom is groter dan mijn angst voor video
   • De wereld moet mijn boodschap horen en ik overwin daarvoor graag mijn angsten.
 • En een aantal aanvullende tips die je kunnen helpen:
  • Focus op de persoon aan de andere kant van de camera en niet op jezelf. Dit gaat niet over jou, dit gaat over het helpen van jouw ideale klant!
  • Stel je iemand voor, een heel fijn iemand die kijkt naar jouw video en praat tegen hem of haar. Plak desnoods een foto van hem of haar naast het gaatje van je camera!
  • Sta jezelf toe om niet perfect te zijn. Wees trots op elke video die je maakt en denk steeds na over de impact die jij kunt gaan maken met deze video.

Vloggen voor beginners stap 2: Strategie

Het helpt enorm als je een strategie hebt voor het inzetten van video: duidelijkheid over wat je wil bereiken met video en hoe je dit gaat doen.

Hier zijn 3 vragen die je moet beantwoorden VOOR je gaat starten met video:

 1. wat is je doel met video in je bedrijf? Wat wil je met video bereiken?
 2. Tegen wie praat je in je video? Oftewel: je ideale klant. Luister ook aflevering 4 voor meer informatie hierover.
 3. Wat zijn de onderwerpen waar jouw ideale klant graag meer over wil leren? En welk van deze onderwerpen lenen zich goed voor video?

En deze vragen kun je jezelf elke keer stellen dat je een video maakt, het maakt je video’s echt heel veel beter als je hier helderheid over hebt:

 1. Bepaal voor elke video de hoofdboodschap: wat is het ENE ding waarvan je wil dat mensen het leren / gaan doen na het kijken van je video? Voor deze video / podcast is dat bijvoorbeeld dat ik wil dat jij actie gaat ondernemen op het gebied van video.
 2. Bepaal voor elke video hoe hij past in de reis van je klant. Is het een video die bedoeld is om nieuwe mensen aan te trekken? Om te inspireren? Om jezelf als expert te positioneren? Om te verkopen? Afhankelijk van het doel van de video, kun je bepalen wat je precies gaat zeggen.
 3. Bepaal voor elke video een call to action: wat ga je aan het einde van je klant vragen? Je gratis weggever downloaden? Je volgen op Instagram? Jouw programma kopen? Iets anders?
 4. Bepaal voor elke video wat voor video het wordt, gebruik je bijvoorbeeld powerpoint? Ga je zelf in beeld? Wordt het een lange video? Een Reel? Denk goed na over het format dat het beste past bij het doel dat je voor deze video hebt.
 5. Bepaal voor elke video voor welk kanaal die is. Misschien wel voor alle kanalen? En hoe ga je zorgen dat mensen de video ook daadwerkelijk ZIEN? Want het is leuk om video’s te maken, maar als niemand ze ziet, dan was alles voor niets…
 6. Bekijk altijd je statistieken: hou statistieken bij en weet wat werkt!

Vloggen voor beginners stap 3: Implementatie

Een aantal tips om te starten met video:

 1. Je hebt eigenlijk niets anders nodig dan je telefoon en een paar oordoppen met microfoon om te starten met video. Al het andere is EXTRA en niet nodig om te starten, zeker niet met oefenen.
 2. Sta jezelf toe om baby steps te nemen, verwacht niet meteen van jezelf dat je 100 dagen live gaat, maar begin rustig:
  • Begin met oefenen met praten tegen een camera. Oefen met praten alsof je tegen een vriend of vriendin praat (of tegen die hele lieve ideale klant), oefen met ontspannen zitten en, heel belangrijk, met lachen, daarvan zien je video’s er meteen veel beter uit. Oefen dit net zo lang tot je je enigszins ontspannen voelt.
  • Neem een video op en POST HEM. Wat je ook doet, post hem.
  • Je zult zien dat je al heel snel positieve feedback gaat krijgen en dat gaat je zeker weten enorm helpen om meer video’s te durven maken!
 3. Als je wil beginnen met live video, maak dan een Facebookgroep met alleen jezelf erin, dan kun je naar hartelust oefenen. Je kunt ook een groepje maken met mede ondernemers, zodat je elkaar kunt helpen en samen kunt oefenen hoe alles werkt.

En het allerbelangrijkste: DOE HET GEWOON. Vloggen voor beginners is lastig, maar het wordt elke keer een beetje makkelijker. En het gaat je zoveel resultaat opleveren en het wordt echt leuk, I promise!

Vragen? Opmerkingen over deze podcast over vloggen voor beginners? Laat ze me hieronder weten, ik help je graag verder.


Meer leren van mij?En als je klaar bent voor meer hulp, dan zijn hier 4 manieren hoe ik je kan helpen:

1) Luister naar de ‘Online Marketing Met Impact Podcast.’

Elke week zijn er nieuwe aflevering over online ondernemen, social media, content en zichtbaarheid. Je kunt hier luisteren.

2) Volg mij op Instagram

Kom langs, stel vragen, en leer van mijn content en video’s. Hier vind je mij elke dag

3) Word lid van de AI Content Club

In de AI Content Club leer je alles over hoe je met AI content kunt maken met ChatGPT en Midjourney. Voor maar 9 euro per maand!

4) Werk samen met mij als je coach

We kunnen op verschillende manieren samenwerken, altijd met als doel jouw bedrijf sneller, makkelijker en fijner te laten groeien. Lees hier alles over hoe je met mij kan samenwerken als jouw business coach.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Koop de “Creatief met ChatGPT” training voor maar 15 euro excl BTW

Paulien Pierik Business Coach Eindhoven

Paulien Pierik

Hoi, ik ben Paulien Pierik, business coach voor coaches en online ondernemers.

Ik help klanten van over de hele wereld met hun zichtbaarheid en content, zodat ze sneller kunnen groeien, op een eerlijke en authentieke manier.

Ik focus mij hierbij steeds meer op het inzetten van AI voor content en zichtbaarheid.

Recente berichten