Aan de slag met ChatGPT? Download hier je Gratis ChatGPT Kickstart Kit 

Waarom je ineens terugdeinst of ziek wordt, juist op het moment dat je spannende dingen wou gaan doen.

Herken je deze situatie: je hebt een supertof idee voor een nieuw project/ product / aanbod / iets anders gaafs in je bedrijf.

Je denkt het helemaal uit en je bent klaar om het te gaan verkopen / doen.

Maar dan… BAM! Er gebeurt iets waardoor het toch niet doorgaat of lukt.

Paar voorbeelden:

  • je idee lijkt ineens helemaal niet meer zo’n goed idee en je gaat twijfelen aan de prijs, de naam, de positionering, of je het wel kunt, etc
  • je wordt ziek
  • je kind / hond / familielid wordt ziek
  • je vraagt je af of dit (je idee) nou eigenlijk wel is wat je echt wil doen en je gaat twijfelen aan je purpose en wat je nou eigenlijk wil doen als ondernemer
  • je krijgt een enorme aanval van imposter syndroom (wie ben ik om dit te doen?)
  • een random andere reden dient zich aan waardoor je gaat twijfelen

En daarom denk je:, ik laat dit toch maar even liggen / ik neem even rust / ik moet er toch nog even over nadenken /…

Klinkt bekend?

Mij is het in elk geval regelmatig overkomen, bijvoorbeeld rondom het lanceren van mijn mastermind. En ik kan er de klok op gelijk zetten dat ik ziek word of migraine krijg, als ik iets spannend ga doen.

En ik zie het bij mijn klanten cooontinu. Bijvoorbeeld als ze net een niche gekozen hebben, komen er ineens allerlei twijfels uit de lucht vallen, waardoor de niche toch weer op losse schroeven komt te staan. Of ze hebben zich net voorgenomen om dagelijks zichtbaar te worden op social media, en bam, daar komen de redenen waarom het toch niet lukt.

Ik heb inmiddels gezien dat dit een patroon is waarop je bijna de klok gelijk kan zetten: gaat iets spannends doen –> twijfels en redenen om het niet te doen vallen uit de lucht.

Waarom gebeurt dit dan allemaal?

Dit is allemaal de “schuld” van je ego. Je ego is een aspect van jouw logische brein. Het ego wil jou onder andere beschermen tegen verandering en tegen pijn.

Zo wil je ego jou bijvoorbeeld beschermen tegen falen. Succes. Veroordeeld worden. Afgekeurd worden. Niet geliefd worden. Kritiek. Fouten. Imperfecties. Risico’s. Je oncomfortabel voelen.

En als jouw ego denkt: “verkopen / lanceren, dat zou wel eens kunnen leiden tot afgekeurd worden / je oncomfortabel voelen”, dan gaat je ego onmiddellijk proberen een stokje te steken voor dat verkopen, zodat jij niet afgekeurd hoeft te worden of je oncomfortabel hoeft te voelen.

Je ego gaat jou dan saboteren. En dat kan op allerlei rare manieren gebeuren, bijvoorbeeld doordat je ziek wordt, twijfels krijgt of verlamd raakt door stress.

Dat willen beschermen klinkt op zich best goed en nuttig. Alleen het probleem is, dat jouw ego daarbij vaak verkeerde aannames gebruikt, die zijn gebaseerd op ervaringen in het verleden of dingen die je van vroeger geleerd hebt.

Je hebt bijvoorbeeld vervelende ervaringen met verkopers uit het verleden, waardoor je de overtuiging hebt opgebouwd dat verkopen risicovol is, want je kunt irritant gevonden worden.

Waarom gebeurt dit nou net op die momenten dat je iets tofs wil gaan doen?

Hoe groter de droom, hoe groter de stap, hoe meer het ego getriggerd wordt. Eigenlijk heel logisch, want een grote stap betekent voor je ego ook veel verandering. En veel verandering = veel risico, en dat wil je ego niet!

Dat je ego in opstand komt, is dus eigenlijk een teken dat je grote stappen aan het nemen bent!

En hoe kun je hier nou mee omgaan?

Hier zijn een aantal dingen die enorm kunnen helpen als je ontdekt dat je op zo’n moment bent gekomen dat je ego je zit te saboteren:

1: besef dat dit je ego is. Je ego is een aspect van jou, maar je ego is niet jou. Je kunt besluiten om naar je ego te luisteren, maar je kunt ook besluiten er NIET naar te luisteren. Dit is soms al voldoende om je ego weer tot “rust” te brengen, door te denken “oh heb je ‘m weer”.

2: stel je ego gerust. Dit kun je doen door te zeggen: “dankjewel ego dat je me wil beschermen, maar dat is niet nodig.” En doe vervolgens wat je wou gaan doen. Dan ervaart je ego namelijk ook dat het helemaal niet zo risicovol was en zal het de volgende keer minder sterk in opstand komen.

3: doe onderzoek: als je ego in opstand komt dan is dat omdat er een bepaalde angst is ergens voor. Waar ben jij stiekem bang voor? Welke overtuigingen heb jij over succes / falen / zichtbaarheid / groei? En kloppen die overtuigingen wel? Of kun je ze herkaderen tot een helpende overtuiging?

Ik vind het vooral helpend om te weten dat het dus eigenlijk een goed teken is, dat je ego hard bezig is, want het betekent dat jij op het punt staat om hele coole nieuwe dingen te gaan doen! De kunst is vervolgens om niet naar je ego te luisteren en te onderzoeken welke niet helpende gedachtes daaronder zitten en die te herkaderen.

Dus, daarom word jij ineens ziek net voor je iets spannends wil gaan doen! Ik hoop dat dit je nieuwe inzichten heeft gegeven, zodat je een volgende keer dat dit gebeurt er anders op kunt reageren!

Ik nam trouwens ook een podcast over zelfsabotage op, met een iets andere insteek, die vind je hieronder:

Vragen? Opmerkingen? Ik vind het superleuk als je hieronder reageert!

ps. In deze reis naar spannende stappen zetten, waarbij je met je ego geconfronteerd wordt, is het trouwens superfijn om een coach te hebben. Iemand die je kan wijzen op wanneer je jezelf aan het saboteren bent en die je door deze lastige momenten heen kan coachen kan echt een enorm verschil uitmaken! Als jij samen met mij die reis aan wil om je bedrijf van de grond te krijgen, dan nodig ik je uit om hier meer te lezen over mijn programma Content, Community, Klanten.


Meer leren van mij?En als je klaar bent voor meer hulp, dan zijn hier 4 manieren hoe ik je kan helpen:

1) Luister naar de ‘Online Marketing Met Impact Podcast.’

Elke week zijn er nieuwe aflevering over online ondernemen, social media, content en zichtbaarheid. Je kunt hier luisteren.

2) Volg mij op Instagram

Kom langs, stel vragen, en leer van mijn content en video’s. Hier vind je mij elke dag

3) Word lid van de AI Content Club

In de AI Content Club leer je alles over hoe je met AI content kunt maken met ChatGPT en Midjourney. Voor maar 9 euro per maand!

4) Werk samen met mij als je coach

We kunnen op verschillende manieren samenwerken, altijd met als doel jouw bedrijf sneller, makkelijker en fijner te laten groeien. Lees hier alles over hoe je met mij kan samenwerken als jouw business coach.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Koop de “Creatief met ChatGPT” training voor maar 15 euro excl BTW

Paulien Pierik Business Coach Eindhoven

Paulien Pierik

Hoi, ik ben Paulien Pierik, business coach voor coaches en online ondernemers.

Ik help klanten van over de hele wereld met hun zichtbaarheid en content, zodat ze sneller kunnen groeien, op een eerlijke en authentieke manier.

Ik focus mij hierbij steeds meer op het inzetten van AI voor content en zichtbaarheid.

Recente berichten