Aan de slag met ChatGPT? Download hier je Gratis ChatGPT Kickstart Kit 

Aan de slag met ChatGPT? Download hier je Gratis ChatGPT Kickstart Kit 

Wat is freewriting – en wat heb je eraan als ondernemer?

Sinds een paar maanden gebruik ik een tool om mezelf te coachen op mindset gebied en het werkt echt fantastisch! Die tool is: FREEWRITING (Ik weet er geen goede Nederlandse term voor, vrij schrijven klinkt raar, dus ik hou het op freewriting).

Freewriting lijkt een beetje op journaling, maar dan nèt anders. Bij journaling werk je namelijk meestal gericht; door middel van een vraag of een opdracht ga je schrijven.

Bij freewriting is het helemaal vrij, je gaat als het ware al je gedachtes, waarvan je zelf niet eens wist dat je ze had naar boven halen.

Hoe werkt freewriting?

Je doet het als volgt: stel je merkt dat je ergens over zit te piekeren. Dan ga je zitten met pen en papier (ik type soms ook omdat ik niet zo snel kan schrijven, maar schrijven is in principe beter, omdat het je beter helpt om contact te maken met je onderbewuste).

Je schrijft alles op wat er in je opkomt, zonder na te denken en zonder te veroordelen. Je schrijft maar door, zonder pauze en zonder je pen van het papier te halen of neer te leggen.

En dan komen er de meest verrassende conclusies en gedachtes naar boven. Niet altijd per se mooi of opgewekt, maar zo ontzettend verhelderend en overwacht.

Dat het zo onverwacht is, komt omdat je door te schrijven zonder te denken en de woorden gewoon te laten vloeien contact kunt maken met je onderbewuste, waar allemaal gedachtes en oordelen opgeslagen liggen waarvan je je niet eens wist dat je ze had. Best wel bizar soms.

Doel is om minstens 3 kantjes vol te schrijven (ligt natuurlijk aan je handschrift en je blaadje hoeveel dat dan is, maar het is dus de bedoeling dat je lekker even doorgaat met schrijven).

Waarvoor gebruik je freewriting dan als ondernemer?

Je kunt het in zijn algemeenheid gebruiken om je dag te beginnen met een soort “opschoonactie”.
Of (en dat doe ik) je kunt het gebruiken als je merkt dat iets je niet helemaal lekker zit.
Zo merkte ik een tijd geleden aan mezelf dat ik op de een of andere manier altijd nerveus ben als ik emails stuur aan mijn lijst, terwijl ik dat totaal niet heb met al mijn andere kanalen. En dat nerveuze gevoel zorgt ervoor dat ik dus ook minder consequent met email dan met mijn andere kanalen.

Vroeger zou ik dan hebben gezegd, hup, Paulien, gewoon emails sturen, hoe moeilijk kan het zijn. Wat dan dus niet lukt, want op wilskracht dingen doen, dat lukt niet, althans niet op de lange termijn. En als het lukt, dan kost het energie en dat is zonde.

Maar nu weet ik dan dus: gevalletje freewriten!

Dus dan ga ik zitten en schrijven over dat nerveuze gevoel dat ik voel. En dan schrijf ik gewoon alles op wat er in me opkomt.

Zo kwam ik met mijn email marketing freewriting ineens achter een paar flinke overtuigingen over mijzelf.

Ik deel ze met je, ook al voelt dat een tikje kwetsbaar, omdat ik denk dat het de kracht van freewriting heel goed weergeeft:

Ik kwam er dus achter dat ik ooit gezien heb dat je unsubscribe rate max nul komma iets procent mag zijn en de mijne was hoger. En perfectionist als ik ben, heb ik dus besloten dat ik iets fout doe. En iets fout doen, dat mag niet in mijn boekje. En zeeeeker niet als business coach die klanten helpt met emailmarketing.

Kijk, nu had ik een aantal oordelen over mezelf te pakken waar ik mij totdat ik ging schrijven totaal niet van bewust was en waar ik vervolgens mee aan de slag ben gegaan.

Nu SNAP ik waar die rare nerveusheid vandaan komt rondom emailmarketing! Ik denk dan dus: emails = iets fout doen = slecht en onacceptabel!

En door die overtuigingen om te buigen, kan ik ineens emailmarketing doen vanuit plezier, in plaats van vanuit discipline. En dat maakt alles 100x zo makkelijk.

Wat zijn de voordelen van freewriten?

  • Het is een manier om jezelf te coachen. Je kunt het op elk moment doen en je hoeft niet te wachten tot je je coach weer spreekt (als je die hebt).
  • Het geeft je ontzettend veel inzicht in je eigen oordelen en gedachtes over jezelf.
  • Heel vaak voel je onmiddellijk een verandering als je freewrite, je voelt je onmiddellijk beter.
  • Als je overtuigingen over jezelf eenmaal kent, dan kun je ze veranderen. En daardoor wordt ondernemen steeds leuker en makkelijker.
  • Het hoeft niet lang te duren, je hebt er bijna niks voor nodig en niemand hoeft het te lezen.

Echt 100% een aanrader, ik ben hier zo blij mee. Het is echt een tool die je zelf kan toepassen en waarmee je grote verschillen kunt zien.

Ga je het proberen? En laat je mij dan hieronder weten hoe dit voor jou gewerkt heeft?


Meer leren van mij?En als je klaar bent voor meer hulp, dan zijn hier 4 manieren hoe ik je kan helpen:

1) Luister naar de ‘Online Marketing Met Impact Podcast.’

Elke week zijn er nieuwe aflevering over online ondernemen, social media, content en zichtbaarheid. Je kunt hier luisteren.

2) Volg mij op Instagram

Kom langs, stel vragen, en leer van mijn content en video’s. Hier vind je mij elke dag

3) Word lid van de AI Content Club

In de AI Content Club leer je alles over hoe je met AI content kunt maken met ChatGPT en Midjourney. Voor maar 9 euro per maand!

4) Werk samen met mij als je coach

We kunnen op verschillende manieren samenwerken, altijd met als doel jouw bedrijf sneller, makkelijker en fijner te laten groeien. Lees hier alles over hoe je met mij kan samenwerken als jouw business coach.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Leer hoe je AI in kunt zetten om sneller, slimmer en creatiever content te maken als ondernemer. Vanaf 9 euro per maand!

Paulien Pierik Business Coach Eindhoven

Paulien Pierik

Hoi, ik ben Paulien Pierik, business coach voor coaches en online ondernemers.

Ik help klanten van over de hele wereld met hun zichtbaarheid en content, zodat ze sneller kunnen groeien, op een eerlijke en authentieke manier.

Ik focus mij hierbij steeds meer op het inzetten van AI voor content en zichtbaarheid.

Recente berichten